Neden Hıçkırırız? Acı Yedikten Sonra Neden Hıçkırılır?
İstemsiz şekilde gerçekleşen en doğal durumlardan biri hıçkırmaktır. Ancak bunu neden olduğu ve neden kaynaklandığı merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, neden hıçkırırız? Acı yedikten sonra neden hıçkırılır tüm detayları ile derledik.
Hıçkırmak doğal bir süreçtir ve belli nedenlerden dolayı farklı zaman dilimlerinde gerçekleşebilir. Çoğunlukla psikolojik sebeplerden olması ile beraber, bazı dış etmenlerin ortaya çıkması sonucu da yaşanabilmektedir.
Neden Hıçkırırız?
Hem fiziksel hem de psikolojik olarak iki farklı sebepten dolayı hıçkırma durumu yaşanabilmektedir.
- İstemsizce hava yutulmasından
- Aşırı yemek
- Gazlı içecekler
- Aşırı alkol tüketimi
- Mide bağırsak sisteminde ani ısı değişimi
- Heyecan
- Korku
- Anlık duygu değişimleri
- Stres
Bu şekilde yukarıda verilen sebeplerden dolayı hıçkırma durumu meydana gelebilmektedir. Tamamen doğal bir süreç olması ile beraber belli bir zaman içerisinde son bulur. Ancak çok uzun sürdüğü zamanlarda su içmek ya da sakinleşmeye çalışmak hıçkırığı giderme noktasında etkilidir.
Acı Yedikten Sonra Neden Hıçkırılır?
Özellikle acı yedikten sonra neden hıçkırılır merak edilen konular arasında yer alıyor. Diyafram ile yemek boruları sinirleri birbiri arasında güçlü bir bağ örmüştür. Diyafram ve mide sinirleri arasında meydana gelen bağ ise oldukça gevşektir. O yüzden baharatlı ya da acı türü besin kaynakları tüketildiği vakit, hıçkırma durumu oluşmaktadır. O yüzden çok fazla acı tüketimi yapılmaması önemlidir.
Hıçkırma Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Hıçkırık bir türlü durmuyorsa ve bundan kurtulmak isteniyorsa yapılması gereken birtakım hususlar mevcuttur.
- Buruna sirke çekmek
- Amonyak ya da limon gibi keskin kokuları koklamak
- Hızlı şekilde nefes alıp vermek
- Derin nefes alarak soluğu tutmak
- Buzlu su içmek ya da buz yutmak
Böyle yöntemler ile beraber hıçkırma durumundan kurtulmak mümkün olur.