Ne yapacağım diye üzülme...
Ne yapacağım diye üzülme...
Mutfaktaki pratik bilgilerin önemi tartışılmaz. Küçücük bilgiler bazen size çok zaman kazandırabilir. Yemeklerinizi gerek görünüşleri gerekse lezzetleri küçük bir uygulama ile başka bir biçime dönüşebilir. Bu nedenle elinize geçtikçe bunları toparlayın ve mutfak çekmecenizde saklayın. Arada bir gözden geçirmeyi de ihmal etmeyin. İşte size küçük mutfak sırlarından birkaçı.
Çok pratik bir kullanım alanı olan milföy hamurundan hem tatlı hem de tuzlu yiyecekler hazırlayabilirsiniz. İçine koyacağınız harç meyve, kuruyemiş türünden olursa, üzerine serpiştireceğiniz purda şekeri ile güzel bir tatlı elde edeceksiniz. Milföy'ü fırınlarken dikkat edilmesi gereken nokta, tepsiye yağ yerine su koymanız. Zaten çok yağlı bir hamur olan milföyün daha ağır bir tat almasını engellersiniz.
Açıkta kalan bisküvilerin nemlenmesi onların atılmasını gerektirmiyor. Fırında biraz bekletirseniz, tekrar eski hallerine kavuşacaklardır...
Bayat ekmekleri ince dilimleyip, minik küpler halinde doğrayın. Bir tepside fırınlarsanız, çorbalar için çıtır ekmek elde etmiş olursunuz. Aynı şekilde bayat ekmekleri ufalayıp fırınlarsanız, galeta unu ihtiyacınız da karşılanır.
Leziz bir makarnanın "al dente" deyimine uygun pişmiş olması gerekir. Bu deyim "dişe göre" anlamına gelir. Dişe de çiğneme zevkini veren pişme seviyesini anlatmak için kullanılır. Makarna suyu süzüldükten sonra da pişmeye devam ettiğinden hemen sonra soğuk sudan geçirilmeli ve yağda çevrildikten sonra servis tabağına boşaltılıp sosuyla karıştırılmalıdır. Daha iyi sonuç almak için ise içinde sos bulunan tencerede karıştırılması gerekir. Kıvamında pişmiş makarna söylenenin aksine fayansa atınca yapışmayandır.
Balık yemekleriyle birlikte beyaz, roze veya hafif kırmızı şarap sunulur. Ara sıcaklar esnasında tercih edilen şarap balık yemeklerinin yanında uygun eşlikçi olacaktır. Yıllanmış, buruk kırmızı şarabı balıkla birlikte sunmaktan kaçınılmalıdır. Bu içki balığın lezzetini bozacaktır.
Meyve püresi elde etmek istediğinizde meyvelerin kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyip bir tencerenin içine doğrayın. Her 100 gram meyve için bir yemek kaşığı şeker koyarak tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte meyveler kendini bırakıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra çatalla veya mikser yardımıyla ezin. Meyve püresini turta, rulo pasta ve krepli tatlılarda kullanabilirsiniz
Günün Mönüsü
Baklalı makarna
Izgara köfte
Salata
Baklalı Makarna
4 kişilik
Hazırlama süresi: 40'
Malzemeler
1 paket ufak boy penne makarna
1 kuru soğan
800 gr. taze bakla
1 demet dereotu
Rendelenmiş parmesan peyniri
zeytinyağı
Baklaların içini çıkarın. Soğanın kabuklarını temizleyip, ince kıyın. Dört yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp soğanları pembeleştirin. Baklaları ekleyin. Bir kepçe su ilave edin. Tuz ve karabiber ekledikten sonra orta ateşte pişmeye bırakın. Makarnayı haşlayıp süzün. Bakla yemeğinin bulunduğu tencereye aktarıp karıştırın. Birlikte birkaç dakika pişirdikten sonra üzerine kıylış dereotu ve peynir serpin.
Not: Dilerseniz peynir rendesini üzerine yayıp birkaç dakika fırınlayabilirsiniz.