Multiple Skleroz Nedir, Neden Olur? Ms Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Multiple Skleroz (MS), kişilerin bağışıklık sistemlerinde meydana gelen bozukluklar sonucunda omurilik ve beyinde pek çok sayıda plakların meydana gelmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ataklar halinde meydana gelen bu hastalık düzenli takip ve tedavi ile kontrol altında tutulabilmektedir. Peki, Multiple skleroz nedir, neden olur? MS hastalığı nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
Multiple Skleroz (MS), genel olarak 20 ile 40 yaşları arasında belirtilerini göstermektedir. Ataklar halinde gelişimini gösteren multiple sklerozun kesin bir tedavisi yoktur. Yalnızca düzenli bir takip ile kontrol altında tutulabilmektedir. Multiple skleroz hastalığının oluşumunu gösteren bazı belirtileri bulunmaktadır.
Multiple Skleroz (MS) Nedir?
Multiple Skleroz hastalığı halk arasında MS olarak bilinmektedir. Bu hastalık; kaslarda güçsüzlük, dengesizlik, kısmi felç, hareket aksaklığı, görme bozukluğu ve konuşma gibi farklı belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Multiple Skleroz hastalığı ataklar şeklinde gerçekleşir. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla gözlemlenmektedir. Multiple Skleroz (MS), santral sinir sisteminin yani omuriliğin ve beynin yangısal (inflamatuar) bir hastalığı şeklinde tanımlanmaktadır.
Multiple Skleroz Neden Olur?
Multiple Skleroz hastalığının sebebi net olarak bilinmemektedir. Bu hastalığa sebep olabilecek çok fazla neden bulunmaktadır. Bu nedenler içerisinde çevre kaynaklı zehirli maddeler, geçmişte yaşanan virütik enfeksiyonlar, beslenme alışkanlıkları, savunama mekanizmasında meydana gelen bozukluklar, coğrafi etmenler bulunmaktadır. Fakat nedeni kesin olarak bilinmemektedir.
MS Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
MS hastalığını tamamen durdurabilecek herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat çoklu tedaviler ile çoğunlukla kontrol altına alınabilmektedir. Uygulanan tedavilerde hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılabilir, atakların sıklığı azaltılabilir ve hastalığın şiddetinin azaltılması hedeflenir.
MS hastalığı tedavisinde ilk olarak atak sıklığı belirlenir ve ona göre bir ilaç tedavisi planlaması yapılır. Erken teşhiste atakların kontrol altına alınabilmesi halinde, hastalığın verebileceği zararlar en aza indirilebilmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra fizik tedavi yöntemleri de uygulanarak hastanın yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilmektedir. Fizik tedavi uygulanmasının amacı, zayıflayan kasların daha güçlenmesini sağlayarak tedaviye yardımcı olmaktır. Her hastalıkta olduğu gibi MS hastalığında da moral oldukça önemlidir. Bu nedenle hasta yakınlarının MS hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir.