SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Multipl Skleroz (Ms) Nedir, Belirtileri Nelerdir? Ms Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

MS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sisteminde yaşanan bozukluk sonucunda omurilik ve beyinde çok sayıda plakların oluşması ile meydana gelen bir hastalıktır. Genç yaşlarda sıkça görülebilen MS (Multipl Skleroz) hastalığı ise, dünyada yaklaşık olarak 3 milyon, Türkiye’de de 35 bin kişiyi etkiler. Multipl skleroz (MS) nedir, belirtileri nelerdir sizler için derledik.

|

 MS hastalığı, genellikle ataklar halinde gelişir. Ama uygun bir tedavi ve düzenli bir takip ile birlikte kontrol altına rahatlıkla alınabilir.

 Multipl Skleroz (MS) Nedir?

 Multipl Skleroz hastalığı, genellikle 20 ila 40 yaşlar arasında meydana gelir. Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen Multiple Skleroz; kaslarda güçsüzlük, hareket aksaklığı, dengesizlik, kısmi felç, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle meydana çıkabiliyor. Ataklar şeklinde görülen MS ise, erkeklere göre kadınlarda 2 kat daha fazla karşılaşılıyor.

 MS (Multipl Skleroz) hastalığı, beynin ve omuriliğin ya da santral sinir sisteminin inflamatuar (yangısal) bir hastalığıdır. Özellikle de santral sinir sisteminde bulunan beyaz madde yapılarının hastalanması ile olur. Beyaz madde, santral sinir sisteminin kendi içinde ve bu bölüm ile vücudun diğer tüm bölümleri içinde iletişimi sağlayan sinir liflerinden meydana gelir.

 Multipl Skleroz (MS) Belirtileri Nelerdir?

 MS hastalığının tüm belirtileri ve tedavisi kişiye özel olarak meydana gelir. Benzer olarak gelişen ve aynı bulgularla farklı şekillerde seyreden iki MS’li hasta bulabilmek ise, mümkün değildir. Hastalığın kişinin kendisinde ve hastalar arasında farklı bir şekilde seyretmesi, beyinde tuttuğu yeri, hastalığın zamanlamasını ve bulguların şiddetini farklı yapar. Genellikle de MS’li olgularda, beynin ya da omuriliğin kontrol ettiği herhangi bir fonksiyonun yarı ya da tam kaybı gözlenir.

 MS Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

 MS hastalığı tedavisinin kişiye özel olması ve mutlaka olabildiğince en erken dönemde başlaması gerekir. Bu hastalık genellikle, 20 ve 50 yaş arasında görülür. MS hastalığı ise, ne kadar erken başlarsa o kadar sert seyreder. MS atağı geçiren hasta ise, tüm hayatı boyunca başka bir atak geçirmeyebileceği gibi değişken sıklıklarda atak da yaşayabilir. Ataklar şeklinde görülmeyen ve düzelmeye izin vermeyen aksine sürekli ilerleme gösteren çeşitleri de vardır. MS’in ataklarla başlayarak daha sonra hiç ara vermeden devam eden çeşitleri de vardır. Bu nedenle hastalığın seyrine uygun yöntemlerle erken tedavi edilmesi gerekir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.