Mizofoni hastalığı nedir?
Mizofoni, diğer adıyla Misofonya (Misophonia) toplum içinde kişiyi rahatsız eden psikolojik bir rahatsızlıktır. Bazı seslere karşı aşırı hassaslığı ifade eden Mizonofi nedir, tedavisi nasıldır?
Misophonia kelimesi tam anlamıyla "sesten nefret etme", düşük düzeyde sesten hoşlanmama biçimidir. Bu olumsuz deneyimler ile karakterize olan yüksek ya da yumuşak olsun belirli seslerden kaynaklanan bir nörolojik bozuklukolarak düşünülmektedir. Bu terim Amerikan nörolog olan Pawel Jastreboff ve Margaret Jastreboff tarafından bulunmuştur. Genellikle vadeli seçici ses hassasiyetinin yerine kullannılır.
MİZOFONİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Tırnak kesme, diş fırçalama, yemek yeme, nefes alma, koklama, konuşma, hapşırma, esneme, yürüme, sakız çiğneme, gülme, horlama, ıslık, televizyon sesi veya öksürük gibi sıradan sesler Misophonia sahibi insanların en çok rahatsız olduğu, hatta öfkelendiği seslerdir. Bazıları ayak ve vücut hareketleri gibi göz ucuyla gözlemlenebilir görsel uyarılardan da etkilenir. Yoğun kaygı ve kaçınma davranışı gelişebilir, sosyalliğin azalmasına yol açabilir. Bazıları da gördüğü görsel veya işitsel davranışları taklit etme zorunluluğu hissedebilir.
MİZOFONİ TEDAVİSİ
Kişinin rahatsızlığından dolayı yaşam kalitesi düşüyorsa psikolojik tedavi alması gerekir. Tedavide esnasında bu hastalığın sebebi tespit edilmelidir. Bir uzmandan yardım alınması gerekir. Terapi bu konuda yardımcı olacak bir tedavi seçeneğidir.