SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Missed Abortus (Gebelik Kaybı) Nedir? Fark Edilmemiş Düşük Neden Olur?

Gebelik durumunun ilk 20. haftası içinde, 500 gram ağırlıktan düşük embriyo yahut fetüs ve eklerinin bütününün yahut bir bölümünün uterus kavitesi haricinde atılması olayına abortus adı verilmektedir. Sizin için Missed abortus (gebelik kaybı) nedir? Fark edilmemiş düşük neden olur şeklindeki çok fazla insan tarafından sorulan soruların yanıtlarını detayları ile derledik.

|

 Gebelikteki ilk 12 hafta içinde meydana gelen düşükler erken abortus, 13-20. haftalar arası meydana gelen geç abortus adını almaktadır. Abortusların çeşitli aşamalarının ifade edilebilmesi amacıyla çeşitli terimlerin kullanımı söz konusudur.

 Missed Abortus (Gebelik Kaybı) Nedir?

 Missed abortus: anne karnında bulunmakta olan embriyonun canlılığını yitirmek suretiyle rahim içinde ölmesine rağmen kanama ve düşük ile neticelenmesi haline missed abortus denilir. Uzun süre geçse dahi bu durum fark edilemeyebilir bir nitelik taşır. Öyle ki rahim içinde bulunan embriyonun ölü kalması zamanla kirli kahverengi kanamalara yol açabilir.

 Bunun haricinde, gebelik ürününün uzun süre atılmadan kalması halinde anne adayının hayatını tehdit edebilecek komplikasyonlar ortaya çıkabileceğinden bu durum oldukça büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde ilk dönemlerde gerçekleştirilen rutin ultrason kontrolleri sayesinde missed abortus görülme sıklığı da büyük ölçüde azalış göstermiş durumdadır.

 Fark Edilmemiş Düşük Neden Olur?

 Erken dönemde rahim içinde yer alan embryoya ait durumdaki nedenler düşüklerin %90'ını oluşturmaktadır. Bunlar arasında en önemli neden ise söz konusu bebeğe ait olan “kromozomal bozukluklar” olmaktadır. Erken dönemde gerçekleşen düşüklerin yarısından fazlasında bebeğe ait olan kromozom anomalilerinin saptanması durumu söz konusudur. Bu duruma ek olarak düşüklerin gerçekleşmesindeki diğer nedenler şunlardır:

 - Embryoya ait durumdaki kromozom anomalileri

 - Servikal yetmezlik (Rahim ağzı yetmezliği)

 - Kalp hastalıkları

 - Çoğul gebelikler

 - Teratojenik yahut mutajenik etkiler (ilaç, radyasyon gibi)

 - Genetik sebepler (anne veya babaya ait genetik bir bozukluklar)

 - Korpus luteum yetmezliği

 - Üreme sisteminde mevcut olan yapısal anomaliler

 - Annede görülen bazı enfeksiyonlar

 - Kontrolsüz şeker hastalığı (diabetes mellitus)

 - Aktif enfeksiyonlar (Kızamıkçık, Listerya, Sitomegalovirus, Toksoplasma gibi)

 - Yüksek ateş

 - Sistemik lupus (SLE)

 - Yüksek doz kafein

 - Şiddetli hipertansiyon

 - Asherman sendromu

 - Polikistik over hastalığı (pCOS)

 - Annede görülen sistemik hastalıklar

 - Böbrek hastalıkları

 - Bazı tiroit hastalıkları (hashimato tiroiditi, graves gibi)

 - Antifosfolipid sendromu (Trombofilia)

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.