Migren Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Migren Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Migren, sıradan bir baş ağrısı olmayıp, tedavisi olan bir tıbbi rahatsızlıktır. Migren, doktora en sık başvurulan hastalıklar arasında yer alıyor. Migren hormonlarının en aktif olduğu özellikle de genç yaşlardaki kadınlarda daha çok görülür. Migrenin kadınlarda görülme sıklığı, erkeklerin üç katına ulaşabiliyor. Migren testi nedir, nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ülkemizde kadınların yaklaşık % 20'sinin, erkeklerin ise, % 8'inin migren hastası olduğu biliniyor. Migren baş ağrısı, keskin ya da zonklayıcı olarak özellikle de şakak bölgesinde ortaya çıkar. Migren testi ise, migren olup olmadığını varsa boyutunu öğrenmek için yapılan bir testtir.
Migren Testi Nasıl Yapılır?
Migren, birkaç dakika ya da birkaç saat boyunca sürebilir. Kişide migren hastalığı olup olmadığını anlayabilmek için doktorlar tarafından pek çok sağlık kuruluşunda çeşitli testler ve tetkikler yapılır. Bu testi yapmadan önce öncelikle hastanın aile geçmesinde migren öyküsü olup olmadığını değerlendirerek doktor, hastaya tanı koymak için nörolojik ve fiziksel testler istenebilir. Omurga ve beyinde ortaya çıkan enfeksiyonların, vücutta bulunan damar problemlerinin, toksin düzeyinin tespit edilebilmesi için kan testi yapılması gerekir.
Migren Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Başın belli bir kısmında ortaya çıkıp şiddetli bir zonklama olarak kendini gösteren migrenin sizde olup olmadığını doktorunuzun sizden isteyeceği migren testi, kan testi yapılması gerekir. Aynı zamanda X-ray cihazları aracılığı ile kafa tasının bir kesitinin görüntüsü alınır ve tüm bu testler birlikte detaylı bir şekilde incelenir.
Migren Neden Olur?
Tuzlu ve işlenmiş yiyeceklerin çok fazla ve sık aralıklarla tüketilmesi
Aşırı derecede alkol tüketilmek
Basınç değişimlerine maruz kalınması
Strese neden olan olaylarla çok sık karşılaşmak ve uzun süre stresli ortamlarda bulunmak
Genetik faktörler
Ani hava değişikliklerine vücudun uyum sağlamaya çalışması
Uyku problemi yaşanması
Östrojen hormonunun çeşitli dönemlerde farklı düzeylerde salgılanması
Sürekli olarak aç hissetmek
Tatlı yeme isteği
Konuşurken takılmak
Sese ve ışığa karşı aşırı duyarlılık
Uyuma isteği
Konsantrasyon bozukluğu
İştahın artması ya da kesilmesi
Halsizlik, kabızlık, ishal, baş dönmesi, bulantı ve kusma
Şiddetli baş ağrısı
Yüksek sese karşı tahammülsüzlük
Işığa karşı aşırı hassasiyet