SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Migren Neden Olur, Ağrısı Nasıl Geçer? Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Migren, sıradan bir baş ağrısı değildir. Tedavisi mümkün olan nörolojik bir hastalık olan migren, en çok doktora başvurma nedenleri arasında yer alır. Özellikle de hormonların aktif olduğu genç yaştaki kadınlarda migren görülme olasılığı, erkeklerin üç katına ulaşabiliyor. Ülkemizdeki kadınların %20'sinin erkeklerin ise, %8'inin migren hastası olduğu biliniyor. Migren nedir? Migren tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar...

|

Migren, hayat kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Migren ağrısı, keskin ve zonklayıcı bir şekilde şakak bölgesinde ortaya çıkar. Ataklar halinde gelen baş ağrılarınız varsa buna migren ağrısı denir. Migren ağrıları bazılarında yılda 1-2 defa bazılarında ise her ay defalarca görülebilir. 

 Migren Ağrısı Nasıl Geçer?

 Migren ağrısında doğru tanı ve tedavi yöntemleri uygulanarak hastalar, migren ataklarından kurtulabilirler. Migren tanısı konulduktan sonra migren ağrıları hafiflerse atakları geçirmeye yönelik kriz tedavisi planlanması gerekir. Ama haftada 1-2 ya da daha çok atak görüldüğü zaman koruyucu tedavi uygulanır. Migren tedavisinde bazen sadece migreni tetikleyen faktörleri ortadan kaldırarak migren ataklarını yok etmek mümkün olabilir. Uykusuzluk, açlık, hormon kullanımı gibi etkenleri ortadan kaldırarak ağrı ataklarının şiddeti ve sıklığı azaltılabilir. 

 Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Migren tedavisinde uzman doktorunuzun önerdiği ilaçları içmeniz büyük önem taşır. Günde sadece bir defa alacağınız migren ilacı sayesinde yıllar boyunca ağrısız bir yaşam sürebilirsiniz. Etkili bir tedavi için yaşam şeklinin değiştirilmesi ve doğru ilaç kullanımı ile yapılabilir. Günlük yaşamınızı migrene göre ayarlayarak migren tedavisini başarıya ulaştırabilirsiniz. Bunun için;

Baş ağrısı günlüğü ve baş ağrısı takvimi tutmak

Az ya da fazla uyumamak

Uygun bir kiloya erişmek

Stres ile başa çıkma yollarını öğrenmek

Alkol ve sigaradan uzak durmak

Düzenli egzersiz yapmak gerekir.

Migren Nedenleri Nelerdir?

 Migrenin nedenlerinden başında genetik faktörler yer alır. Ailede migren öyküsü varsa migren hastası olma olasılığı %40 artıyor. Aynı zamanda hem annesi hem de babası migren hastası olan bir kişinin migren hastası olma ihtimali ise, %75'tir. Migren ağrısının en önemli nedenlerinden birisi de hormonal değişimlerdir. Bu nedenle de kadınlarda migren görülme olasılığı daha fazladır. Kadınlarda 3 kat daha fazla görülen migren, adet dönemlerinde hormonal değişiklikler yaşandığı için şiddetini arttırabilir. Bu dönemde bulantı, kusma, ışığa hassasiyet gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Genellikle tek taraflı, zonklayıcı ve şiddetli bir ağrı şeklinde ortaya çıkar.

 Migren Tanısı Nasıl Konulur?

 Baş ağrısı, şikayeti ile gelen hastanın şikayetleri, doktor tarafından dikkatli bir şekilde dinlenir. Daha sonra klinik olarak migren tanısı koyulur. Migren şikayeti olan kişinin, geçmiş hikayesi incelenmeli, baş ve boyun bölgesinin muayenesi yapıldıktan sonra kişiye özel bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Aynı zamanda muayene sırasında hastanın kas yapısının da incelenmesi gerekir. 

 Migreni Ne Tetikler?

 Migrenin tetikleyicileri, kişiden kişiye göre de değişiklik gösterir. Özellikle de peynir ve çikolata gibi ürünler, migrenin tetikleyicileri arasında yer alır. Aynı zamanda öğün atlamak, az su içmek, düzenli uyku düzenine sahip olmamak migren ataklarına neden olabilir. Çevresel faktörler, çok fazla egzersiz yapmak ve yoğun stres altında olmak da migren ataklarını tetikleyebilir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.