Mide kanseri belirtileri ve evreleri
Mide kanseri gizlice ilerleyebilcen ve belirtileri karıştırılabilen bir hastalık
Mide kanserinin hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Üsküdar Anadolu Hastanesi Genel Cerrahı Op. Dr. Muharrem Kuzkaya, mide kanserinin bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden, gizlice ilerleyebildiğini vurguladı.
Belirtiler ilerki dönemlerde görüldüğünde, hasta cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabilmektedir. Diğer yandan, karnın üst kısmında şişkinlik, Ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık, bulantı, kusma, beraberinde hızlı kilo kaybı, kansızlık (anemi), dışkıda gizli kan testinin pozitif çıkması hastalığın başlıca belirtileri arasındadır.
Ancak tüm bu bulguların günlük yaşantıda sık rastlanan, sıradan şikayetler olması, doktora başvurma konusunda gecikmelere yol açabilir. Hastalığın erken tanısı cerrahi girişimler bakımından avantaj sağlar.
Cerrahı gerçekten zorlayan ciddi sağlık sorunlarından biri de mide kanseridir. Mide kanserinin kesin nedeni bilinmemektedir. Hastalığın görülme sıklığı coğrafik farklılık göstermektedir. Kolombiya And dağlarında 100.000’de 150, Japonyada 100.000’de 70 gibi yüksek olabilmektedir. ABD’de 100.000’de 7 ülkemizde maalesef 100.000’de 45 gibi yüksek bir oranda görülmektedir.
Op. Dr. Muharrem Kuzkaya, mide kanserlerinin yüzde 95'i adenokarsinomalardır diyerek sözlerine şöyle devam etti.
Kronik gastrit ve intestinalmetaplazi ile değişime uğramış mide mukozası alanlarından kaynaklanan intestinal tip daha iyi bir prognoza sahiptir. H.Pyloriienfeksiyonu ile midenin kardia dışındaki bölgelerinde görülen kanserler arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Kronik atrofik gastrit ve intestinalmetaplaziden, H.Pylorii varlığında displaziye geçiş, kanser gelişiminin öncesindeki mutasyon zincirini oluşturur. Erken mide kanseri (EMK) histolojik olarak midenin mukoza ve submukozasında sınırlı olan kanserdir.
Japonyada EMK tanı konulan mide kanserlerinin yüzde 40’nı oluşturmaktadır. Batıda bu oran yüzde 10’nun çok çok altındadır. EMK’da kür oranları 5 yılda yüzde 90’nun üzerindedir.
Mide kanseri
1) direkt
2)peritoneal
3) lenfatik
4) kan yoluyla yayılmaktadır. Batıda hala mide kanseri prognozu çok kötü kabul edilmektedir,5 yıllık sağkalım yüzde 30’un altındadır.
Japonyada muhtemelen EMK saptanması ve/ veya coğrafi biyolojik davranışın değişik olması nedeniyle oranlar çok daha yüz güldürücü.
Tümör yerleşimi açısından mide kanserleri
1) proksimal
2) korpus
3) distal ya da antral tip olarak ayrılmaktadır.
Mide kanserinin makroskopik sınıflaması esas olarak klasik Borrmann sınıflaması
1)sınırlı nonülserepolipoidkarsinom
2)keskin kenarlı ülsere karsinom
3)kısmen yayılım gösteren ülsere karsinom
4)etraf yapıları invaze eden diffüzkarsinomadır.
Japon Mide Kanseri Araştırma Derneği’nin sınıflamasına göre lenf ganglionlarının yerleşimlerine göre yapılmıştır.TNMevrelemesi batılı uluslar tarafından yaygın olarak kabul edilmiştir.Mide duvarının penetrasyonu T(tümör) ,N (nodül yani lenf tutulumun),M (uzak metastaz) kısaltılmasıdır.
Preoperatifevrelendirme en iyi endoskopik inceleme, BT, MR ve endoskopik ultrasonografi kullanılarak yapılır.
Mide kanseri dört evreye ayrılmaktadır:
Evre 1:TisNoMo Evre 1A:T1NoMo Evre1B:T1N1Mo
Evre 2:T1N2Mo,T2N1Mo,T3NoMo
Evre3A:T2N2Mo,T3N1Mo,T4NoMo
Evre 3B:T3N2Mo,T4N1Mo
Evre 4:T4N2M1,herhangi T herhangi N M1
Mide kanserinin ideal ve kesin tedavisi cerrahi tedavidir. Kemoterapi ve radyoterapi yardımcı tedavilerdir.
Mide kanserinin cerrahi tedavisi tümörün yerleşimine subtotal,totale yakın veya total gastrektomi yapılmaktadır.
Erken evre mide kanserlerinde radikal total gastrektomi ve D 2 lenf disseksiyonustaplerleroux-y özofagojejunostomi en sık uygulanan ideal ve prognozu çok iyi seyreden ameliyatlardır.