SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mide Ağrısından Kurtulmak İçin Bunları Yapıyorlar! İşte Mideye İyi Gelen Şeyler...

Mide ağrısı belirli zamanlarda ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan biridir. Stresten, hastalıklardan ya da yiyeceklerden dolayı mide ağrısı meydana gelebilir. Sizler için mideye iyi gelen şeyler hakkında bulunan her şeyi detaylı bir şekilde derledik.

|

Mide ağrısı strese bağlı ya da gece sindirim sırasında ağrıyabilir. Mide ağrısı sadece fiziksel nedenlerden dolayı değil psikolojik rahatsızlıklardan dolayı oluşabilir. İş yaşamı ya da sosyal yaşamdaki sorunlar mide ve karın ağrısı olarak kendini gösterebilir.

Mide ağrısı küçük, büyük herkesin yaşayabileceği durumlardan biridir. Gastrit, ülser ve reflü gibi midevi hastalıklar zamanla oluşabilir. Ağrıca sıklıkla kronik mide ağrısı ve ekşimesi oldukça görülmektedir. Sadece fiziksel değil psikolojik faktörlerde sıkça mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Mide Ağrısından Kurtulmak İçin Bunları Yapıyorlar! İşte Mideye İyi Gelen Şeyler...

Mide ağrısı her dönem gözükebilen ve insanların sıkça yaşayabileceği rahatsızlıklardan biridir. Ancak temelinde kronik hastalıklar gözükebileceği gibi psikolojik hastalıklarda görülebilir. 

 Bol Su Tüketmek 

Vücudun en büyük ihtiyaçlarından biri sudur. Vücudun besinleri sindirmek için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalmak sindirimi oldukça zorlaştırır. Bundan dolayı susuz kalmak, mide rahatsızlığını artırır. Mide ekşimesi ve krampı sindirimi zora sokar. Özellikle mide rahatsızlıkları ile birlikte ishal oluşuyorsa mutlaka büyük miktarda su tüketilmesi gerekiyor. Dehidre olmamak için vücudun her gün en az 8 bardak su alması gerekiyor.

Papatya Çayı 

Papatya, antienflamatuar özelliği oldukça belirgin bir bitkidir. Bundan dolayı mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Antienflamatuar özellikle mide kaslarının gevşemesine ve midenin rahatlamasına yardımcı olur. Özellikle kramp ve şiddetli karın sancısını engeller.

Vücudu Yukarıda Tutmak

Vücut yatay durduğunda, midedeki asit geriye doğru gider. Hareket edildiğinde yemek borusuna daha çok kaçar bundan dolayı mide asiti, mide bulantısına neden olabilir. Midedeki asit özellikle yukarı çıkması ile birlikte belirli bölgelerde hasar yaratabilir.

Mide ağrısı olan kişiler ağrının geçmesi ya da hafiflemesi için en az bir saat yatmamalıdır. Mutlaka uzanmaktan ya da ağza gelmesinden kaçınmalıdır. Eğer yatılacaksa bile boyun ya da göğüs bölgesinin yüksek olması gerekiyor. 30 derece yükseklikte kalması gerekiyor.

Zencefil 

Zencefil mide sorunları olan ve hazımsızlık problemi yaşayan kişilerin en sık tercih ettiği bitkidir. Zencefil mide kasılmalarını hafifleten gingerol ve shogaol kimyasallara sahiptir. Bundan dolayı özellikle karın ağrılarında ya da mide ağrılarında zencefil tüketerek hazımsızlığa neden olan yemeklerin daha rahat sindirilmesini sağlıyor. Zencefilin içerisinde yer alan kimyasal maddeler mide bulantısını, kusmayı ve ishali azaltır. Mide bulantısı olan kişiler zencefili taze tüketebileceği gibi çay olarak da içebilirler.

Nane 

Nane nefesin fresh ve taze kokmasına yardımcı olan bitkilerden biridir. Nane özellikle kusma ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Bağırsaklardaki sancıyı önler ve sancının azaltmasına destek sağlar. Nane özellikle İran, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde hazımsızlık giderici ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Nane yaprakları mide ağrıları zamanında çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir. Nane şekeri yemek de mide bulantılarının azalmasına ya da mide ekşimesini geçirebilir.

Isı Uygulamak 

Isı gergin kasları hafifletir ve gevşetir. Özellikle hazımsızlık çeken kişilerin sıcak ortamda bulunması rahatlamasına yardımcı olur. Ağır mide hastalıklarında ılık su ile yıkanılabilir bu işlem mide ağrısını azaltır. Ya da mide bölgesine sıcak su torbası koymak mide ağrısını geçirmek için tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alıyor. 

Alkol ve Sigaradan Uzak Durmak 

Sigara boğaz ve yemek borusunu zedeleyen ürünlerden biridir. Özellikle mide yanmasını yüksek oranda artırır. Toksin ve alkol sindirimi oldukça zordur. Bundan dolayı özellikle yüksek oranda alkol tüketimi karaciğer ve mide zarına zarar verir. Mide ağrısı olan kişiler özellikle daha iyi olana kadar sigara ve alkol tüketimini durdurmaları gerekir.

Limon Suyu, Karbonat ve Su Karışımı 

Limon suyu, karbonat ve su karışımı özellikle mide ağrısı için tercih edilebilecek karışımlardan biridir. Araştırmalara göre limon suyunun içine bir tutam karbonat kişinin sindirim sistemini rahatlatmak için tercih edebileceği karışımlardan biridir.

Gaz ve hazımsızlığı azaltmak için tercih edilebilecek olan bu karışım karbonik asit üretir. Ayrıca karaciğer ve bağırsak hareketliliğini de bu karışım artırabilir. Bu karışım için bir yemek kaşığı limon suyu ve bir çay kaşığı karbonatı karıştırarak yavaşça içilmesi gerekir.

Karanfil 

Karanfil mide gazının azalmasına ve sindirim salgılarının çoğalmasına yardımcı olur. İçerisinde ki maddeler sayesinde basınç, kramp ve sindirimde azalabilir. Karanfil aynı zamanda da mide bulantısını geçirir. Sindirimi hızlandırır ve mideye zarar veren yiyeceklerin yok olmasına destek olur.

Karanfil bulantı ve kusmayı azaltır. Mide ağrısı yaşayan kişilerin her gün mutlaka uyumadan önce karanfil tüketmeleri daha faydalı olacaktır. Bir çay kaşığı karanfil, bal ile tüketilebilir. Bulantı, mide ekşimesini önlemek için karanfili suda kaynatarak içebilirsiniz. 

 Nişasta Diyeti Uygulamak 

Nişasta diyeti özellikle mide ağrısı ve ishal yaşayan kişilerin öğünlerini düzenleyerek uygulayabilecekleri diyetlerden biridir. Pirinç ve beyaz ekmek tüketimi durdurularak mide ağrılarının önüne geçilebilir. Nişasta diyet sırasında muz, elma suyu gibi ürünler tüketilerek vücudun kaybettiği mineraller tekrardan kazanılabilir. 

Civanperçemi 

Civanperçemi çiçeği midenin ürettiği asidi azaltmaya yardımcı olacak flavonoidler, polifenoller ve laktonlar içerir. Bu maddeler ana sindirim sistemini etkileyerek, oluşan asit salgılarını azaltır. Mide asidi seviyesinin azalması halinde mide ekşimesi ve hazımsızlık da geçer.

Civanperçemi taze yapraklar halinde bulunur. Salatalara ya da yiyeceklerin içerisine çiğ olarak da konulabilir. Civanperçemi çayı için bir kaynar suyu içerisine bir ya da iki çay kaşığı öğütülmüş yaprak olarak koyabilir, çay olarak içebilirsiniz.

Meyan Kökü 

Meyan kökü, mide ve mide zarı iltihabını azaltacak maddeler içerir. Peptik ülserde meydana gelen iltihabı da azaltan bitkilerden biridir. Mide ağrısını geçirmek için meyan kökü tercih edilebilir. Eğer geçmeyen mide ağrınız var ise her gün birkaç kere meyan kökü çayı içebilirsiniz. Meyan kökü hazır olarak satılabilir ancak sadece bitki olarak da demlenebilir.

Yoğurt

Özellikle spordan sonra mide ağrısı ve ekşimesi sıkça görülür. Vücudun fazla zorlanması halinde özellikle mide ağrısı sıkça yaşanabilir. Yarım yağlı ya da laktozsuz yoğurtlar tüketilerek mide ağrısı ve ekşimesi geçirilebilir.

Muz 

Sporcuların özellikle en sık tercih ettiği meyvelerden biri muzdur. Muz hem eklem hem de kas ağrılarına iyi gelen yiyeceklerden biridir. Özellikle öğün sonrasında ya da öğün yerine muz tüketilmesi mide şikayetlerini büyük bir oranda azaltmaktadır. Muz mide kramplarını yavaşlatarak, ağrıyı azaltır. 

Uyku Düzeni Mide Spazmına İyi Gelir

 Az uyku vücudun yavaşlamasına ve daha az çalışmasına neden olur. Özellikle 23.00 ile 03.00 arasında uyumak mide hastalığını engelleyen durumlardan biridir. 

Yemeklerden Sonra Yürüyüş

Eğer mide ağrısı ya da ağır mide bulantısı sıkça yaşıyorsanız özellikle yemekten sonra yatmamanız gerekiyor. Eğer imkanınız varsa günde ortalama 10 veya 15 dakika yürüyebilirsiniz. Düzenli her gün yürümek, mide sağlığını güçlendirir.

Şiddetli Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrınız eğer doğal yöntemler ile geçmiyorsa mutlaka ilaç kullanmayı deneyin. Mide asidini nötralize eden ve baskılayan ilaçlar ile mide ağrısının önüne geçebilirsiniz. Mide asidi ve mide ağrısı gibi sorunları kronik yaşıyorsanız uzman bir doktor tarafından destek alabilirsiniz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.