Mevsimsel Alerji Nedir, Neden Olur? Mevsimsel Alerji Nasıl Tedavi Edilir?
Mevsimsel alerji nedir? Mevsimsel alerji oluma sebepleri nelerdir? Mevsimsel alerji neden olur? Mevsimsel alerji kimlerde görülür? Mevsimsel alerji en çok kimleri etkiler? Mevsimsel alerji neye göre oluşur? Mevsimsel alerjiden kaçınmanın yolları nelerdir? Mevsimsel alerji nasıl engellenir? Mevsimsel alerji ne şekilde tedavi edilmektedir? Mevsimsel alerji ve mevsimsel alerji tedavisi hakkındaki bilgileri derledik.
Bahar aylarının yaklaşması ile birlikte bahar alerjisi olarak adlandırılan mevsimsel alerjiler baş göstermeye başlar. Bahar alerjisi olan insanlar için bu mevsimler oldukça zor günlerdir.
Mevsimsel Alerji Nedir? Neden Olur?
Bahar aylarında bitkilerin canlanması ile birlikte oluşan bitki tozları yani bilinen adı ile polenler bu alerjiye sebep olur. Bu bitki tozlarının rüzgar ile havada daha geni bir alana taşınması ve yayılması ile birlikte mevsimsel alerji çemberi artış gösterir. Bahar aylarında polenlerin artması ve yayılması ile oluşan mevsimsel alerjiler kişilerde burunda akıntı ve tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı, nefeste darlık ve hırıltı astım gibi belirtiler göstermektedir.
Mevsimsel Alerji Nasıl Tedavi Edilir?
Mevsimsel alerjilerden üç şekilde uzak durulabilir. Mevsimsel alerji dönemlik bir alerji çeşidi olduğundan dönemlik tedaviler uygulanmaktadır.
-İlk olarak ve en basit korunma biçimi olarak alerjiye sebep olan alerjenlerden uzak durmaktır, kişi neye alerjisi olduğunu tespit edip, bu alerjiye sebep olan etkenlerden ve ortamlardan uzak durarak kendini korur. Yalnız polen alerjisi olan kişiler için bu imkansızdır.
-İkinci olarak ilaç ile tedavi uygulanabilir. Alerjinin sebebine ve boyutuna göre doktor danışmanlığında bir ilaç kullanılarak alerjiden kurtulmak mümkündür.
-Üçüncü olarak aşı tedavisi uygulanabilir. Mevsimsel alerjileri tamamen yok etmek mümkün değildir. Dönemsel olarak aşı tedavisi uygulanarak alerjiden uzak kalınabilir.
Tüm bunların dışında kişilerin kendi alabilecekleri küçük önlemler de vardır. Mesela polenlerin artış gösterdiği bahar aylarında çok fazla açık ortamda bulunmaktan kaçınabilirler. Polenler sabah saatlerinde daha yoğun olduğundan bu saatlerde daha çok kapalı alanlarda olmayı tercih edebilirler. Dışarıdan eve geldiklerinde kıyafetlerini değiştirip, duş almakta eve polen girmesini önleyecektir. Alerjik hastalıklar kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalık çeşidi olmakla birlikte dikkat edilmediğinde astım gibi ağır hastalıklara yol açmaktadır. Sağlık dolu günler dileriz.