SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mers Virüsü Nedir? Orta Doğu Solunum Sendromu (Mers Cov) Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs tespit edildiğinden bu yana yaşam tarzımızda pek çok şeyi değiştirdik. Alınan önlemler kapsamında ve araştırmalar sonucunda koronovirüsün etkilerini azaltmaya başladık. Fakat virüs gelişmeye ve evrim geçirmeye devam ediyor. Bu süreçte Mers Cov olarak yeni bir koronavirüs tespit edildi. Peki, Mers cov nedir, nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

|

Mers cov, Koronavirüsün neden olduğu viral solunum yolu hastalığıdır. İlk olarak Suudi Arabistan’da görülen bu evrimleşmiş virüs giderek yayılmaktadır.

Mers Cov Nedir?

Mers cov, soğuk algınlığına neden olabilecek aynı virüs ailesi olan koronavirüsün neden olduğu bir hastalıktır. Viral bir solunum hastalığı olan Orta Doğu solunum sendromu adıyla da bilinir. Mers cov ilk olarak Suudi Arabistan'da rapor edilmiştir. Daha sonra Orta Doğu'daki diğer ülkelerde, Afrika, Avrupa, Asya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de tespit edilmiş ve yayılmaya devam etmektedir.

Mers Cov Belirtileri Nelerdir?

Mers cov hafif ve şiddetli belirtiler arasında değişiklik göstermektedir. Bazı insanlar, hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzerken kimilerinde hiçbir belirti görülmez. Fakat birçok insanda zatürreye ilerleyen ateş ve öksürük görülmektedir. Ayrıca;

● Karın ağrısı,
● Mide bulantısı ve kusma,
● İshal ve sindirim sistemi düzensizlikleri gibi belirtiler de göstermektedir.

Mers cov solunum veya böbrek yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca bazı durumlarda ölümcüldür. Yaşlı insanlarda, bağışıklık sistemi düşük olanlarda, diyabet ve akciğer hastalarında ciddiyet oranı artar. Virüsten etkilenmemek için bazı önlemlere çok dikkat etmek gerekmektedir.

Mers Cov için Neler Yapılabilir?

Mers cov tedavisinde semptomları hafifletmeye odaklanılır. Dinlenme, sıvı tüketimi, ağrı kesiciler ve oksijen tedavisi yapılmaktadır. Grip veya soğuk algınlığının aksine, Mers cov topluluklardaki insanlar arasında kolayca yayılmıyor gibi görünebilir. Fakat çoğunlukla, enfekte bir kişiyle doğrudan yakınlaşan kişiler arasında yayılır. Günümüzde ortaya çıkan bu hastalığı tedavi edecek bir aşı bulunmamaktadır. Bu yüzden önlemler alınması gerekmektedir. Bu önlemler;

● Ellerinizi en az 20 saniye sabun ve suyla kuvvetli bir şekilde yıkayın,
● Öksürürken ya da hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı bir mendille kapatın,
● Kullanılmış mendilleri hemen çöpe atın ve sonra ellerinizi temizce yıkayın,
● Kapı kolları gibi sık dokunulan yüzeyleri dezenfekte edin. Yüzeylere dokunmaktan kaçının,
● Yıkanmamış ellerle yüzünüze, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının,
● Özellikle dışarıda, toplu alanlarda maske kullanın ve maske seçimi yaparken dikkatli olun,
● Yanınıza kolonya ya da dezenfektan almayı hiçbir zaman unutmayın ve sürekli olarak kullanmaya özen gösterin,
● Hasta insanlarla bardak, mutfak eşyaları veya diğer eşyaları paylaşmayın,
● Sosyal mesafeyi her zaman koruyun,
● Genellikle kişisel temizliğinize özen gösterin ve bol bol yıkanın.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.