Menopozda Eklem Ve Kemik Ağrıları Neden Olur? Menopoz Ağrıları Nasıl Geçer?
Menopoz dönemini her kadın farklı bir şekilde yaşar. Menopoz bir hastalık değil, kadının üreme çağının bittiğini gösteren doğal bir dönemdir. Kadınlarda 12 ay boyunca hiç menstrüel kanama olmadığı zaman menopoz tanısı konulabilir. Menopoz öncesi dönemde yumurtalıklardan salgılanan başta östrojen hormonu olmak üzere, tüm hormon düzeylerinde dalgalanmalar ortaya çıkar. Bir süre sonra yumurtalar tükenir ve yumurtalıklardan hormon salınımı da durur. Menopozda eklem ve kemik ağrıları neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar...
Menopoz döneminde yaşanan hormon dalgalanmaları sonucunda menstruel kanamalar kesilir. Genellikle yıllarca devam eden bir süreç olan menopoz dönemi, öncesi ve sonrası olan dönemde bazı kadınların hiç şikayeti olmazken bazılarının ise hafif şikayetleri olabiliyor. Fakat bazı kadınlar bu süreçte çok daha ağır sıkıntılar yaşayabilir.
Menopoz Ağrıları Nasıl Geçer?
Menopoz dönemindeki ağrıları geçirmek için destek tedavisi uygulamak gerekebilir. Destek tedavisi alacak kişilerin medikal geçmişi, yaşam kalitesinin ne kadar etkilendiği, şikayetlerinin şiddeti ve beklentileri ve isteği göz önünde bulundurularak düzenlenir.
Vücutta artık daha az üretilen ya da üretilmeyen hormonların ( östrojen ve bazı durumlarda ise, progesteron) dışarıdan verilmesi ile yapılan hormon tedavisi menopoz dönemindeki şikayetleri önemli ölçüde azaltabilir.
Tedaviler, cilde yapıştırılan yamalar, ağızdan alınan tabletler ya da sürülen kremler şeklinde sistemik olarak yapılabilir. Bazı durumlarda ise, sadece lokal olarak uygulanan kremler ve vajinal tabletler tercih edilebilir.
Vücuda sistemik olarak uygulanan hormon tedavisi kemik kaybını, ateş basmalarını, kolon kanseri riskini ve kırık riskini önemli ölçüde azaltır. Hem lokal hem de sistemik tedavi ile birlikte vajinal kuruluk ve buna bağlı olarak gelişen şikayetleri giderilir.
Menopoz Döneminde Görülebilecek Şikayetler
Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, uzun ya da kısa süreçli kanama, kanama miktarında yaşanan artış ya da azalma
Sıcak basmaları ve terlemeler
Çarpıntı
Depresyon ve duygu durum değişiklikleri
Uykuya dalmakta güçlük çekme ve uyuma süresinde kısalma gibi uyku bozuklukları
Baş ağrısı
Saçlarda dökülme ve incelme
Halsizlik ve kas eklem ağrıları
Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonu oluşma riskinde artış,
Vajinal kuruluk, cinsel istekte azalma ve cinsel ilişki sırasında ağrı