SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Meniere Hastalığı Nedir? Meniere Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

Meniere hastalığı; şiddetli baş dönmesine, kulaklarda çınlamaya ve işitme kaybına sebep olan bir hastalık olarak biliniyor. Her yaş gurubundan insanda görülebilen meniere hastalığı tekrarlayan öksürük ile de belirebilen bir iç kulak hastalığı. Meniere hastalığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlere özel "Meniere hastalığı nedir? Meniere hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri" konu başlıklarını derledik.

|

 Meniere, genellikle yavaş bir şekilde ilerleme eğilimi gösteren bir hastalıktır. Zaman ilerledikçe kişilerin günlük yaşamdaki aktivitelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Meniere hastalığı çoğunlukla tek kulağı etkileyen bir hastalıktır. Semptomları ile insan yaşantısında türlü sıkıntılara yol açan Meniere, ilk defa 1861 yılında Prosper Meniere tarafından tanımlanmıştır. Günümüzde uygulanan modern tedavi yöntemleri ile semptomları hafifletilerek hastaların iyileştirilmesi için çaba gösterilmektedir. 

 Meniere Hastalığı Nedir? 

 Meniere hastalığı; şiddetli baş dönmesi (vertigo), kulak çınlaması, kulakta dolgunluk ya da tıkanıklık hissine ve işitme kaybına sebep olabilen bir iç kulak hastalığıdır. Genellikle genç ve orta yaşlı kişilerde görülen Meniere'nin bazı araştırmalar sıklıkla yaşlı ve kadın cinsiyette de görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. 

 Meniere Hastalığının Belirtileri 

 Meniere hastalığının belirtileri başlıca şöyle sıralanabilir: 

 - Vertigo (birkaç dakikadan 24 saate kadar süren ataklar)

 - Etkilenen kulakta işitme kaybı

 - Etkilenen kulakta kulak çınlaması ya da çınlama hissiyatı

 - Kulağın dolu ya da tıkalı olduğu hissi

 - Baş ağrısı

 - Denge kaybı

 - Mide bulantısı

 - Kusma

 - Şiddetli vertigoların sebep olduğu terleme

 Meniere hastalığı olan bir kişi ayrıca baş dönmesi, işitme kaybı, kulak çınlaması ve işitsel dolgunluk gibi belirtilerden en az iki veya üçünü yaşayabilmektedir. 

 Meniere Hastalığının Tedavi Yöntemleri 

 Meniere hastalığı için özel bir tedavi yoktur. Tedaviler vertigo ataklarının şiddeti ile sıklığını azaltmaya yardımcı olmaktadır. İşitme kaybı için ise herhangi bir tedavi yoktur. Meniere hastalığı için tedavi seçenekleri: ilaç, fizik tedavi, işitme cihazları ve cerrahidir. 

 İlaç tedavisinde ilk etapta baş dönmesinin etkilerini en aza indirmek ve baş dönmesinin önüne geçebilmek için ilaç tedavisi uygulanır. Doktorlar tarafından reçete edilen çeşitli ilaçlar ile baş dönmesi ataklarının büyük ölçüde azalması sağlanabilmektedir. İlaç tedavisinin yanında baş dönmesini tetikleyici etkiye haiz tuz tüketiminin kısıtlanması da tavsiye edilmektedir. 

 Fizik tedavi kapsamında vestibüler rehabilitasyon egzersizleri vertigo semptomlarını iyileştirebilmektedir. Bir odyolog işitme kaybını hastanın kulağına yerleştireceği bir işitme cihazı ile tedavi edebilmektedir. Meniere hastalığı olan pek çok insan için ameliyat gerekli olmamaktadır. Ciddi atak geçiren ve diğer tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlanamayan hastalar için cerrahi yöntem etkili bir seçenek oluşturabilmektedir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.