17.02.2021 - 19:02 | Son Güncellenme:
Son zamanlarda yoğun bakımlarda yaşanan gelişmeler mekanik ventilatör cihazlarının gelişmesine katkı sağlamıştır. Bu cihazlar yaşamın devamlılığının sağlanabilmesi için oldukça önemlidir. Hastalarda solunum sıkıntılarının ortadan kaldırılması amacı ile oldukça önemlidir.
Mekanik Ventilatör Nedir, Nasıl Kullanılır?
Günümüzde solunum cihazlarının önemi çok daha artmıştır. Solunum yaşamın devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple oldukça eski zamanlardan beri solunumun devamlılığının sağlanması amacı ile çalışmalar yapılmaktadır.
Mekanik Ventilasyon ile ilgili ilk çalışmalar 1541 yılında Vesalius tarafından gerçekleştirilmiştir. Vesalius bu cihazı ilk olarak ölmek üzere olan bir köpek üzerinde denemiştir. Köpeğin trakeasına bir kanül yerleştirmiş ve havalandırma yapmıştır. Bu işlem neticesinde köpeğin kalp atışlarının normal olarak seyrettiğini gözlemlemiştir.
1980 yılından itibaren ise mekanik ventilatörler yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Zaman içinde gelişmeler göstererek günümüzdeki mekanik ventilatör modelleri oluşmuştur.
Mekanik Ventilasyon Hangi Durumlarda Uygulanır?
Mekanik ventilasyon şu gibi durumlarda kullanılabilmektedir;
Mekanik Ventilasyon Durumunda Oluşabilecek Komplikasyonlar
Mekanik ventilasyon durumunda kişilerde bazı komplikasyonlar meydana gelebilmektedir.
Mekanik Ventilasyon Hangi Durumlarda Sonlandırılmalıdır?
Mekanik ventilasyonun çalışma prensibi ise şu şekilde ilerlemektedir;
Mekanik ventilatörler iki tiptir. Bunlar;
Hastanın ihtiyaç durumuna göre bu ventilatörlerden bir tanesi takılmaktadır.