Mediasten Nedir? Mediasten Tümörü Ve Kitleleri Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Mediasten, göğüs boşluğu içinde ön tarafta göğüs kemiğinin arka yüzü, yanlarda akciğerler, arkada omurgalar ile sınırlı olan, içinde kalp, lenf nodu istasyonları, büyük damarlar ve sinir yapılarının yer aldığı bölgeye verilen isimdir. Bu bölgede çok sayıda farklı doku bulunduğu için çok sayıda tümör ve kist görülür. Mediasten nedir? Mediasten tümörü ve kitleleri neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mediastende en sık görülen tümörler; timoma, sinir kılıfı tümörleri ve lenfomalardır. Bunun dışında hamartomlar, germ hücreli tümörler, timik karsinoid, teratom, nöroblastomlar, timik karsinomlar, sarkoidoz gibi nadir görülen tümörler gözlemlenebilir.
Mediasten Tümörü ve Kitleleri Neden Olur?
Doğrudan mediastinal dokular nedeni ile kaynaklanan tümörler nadir görülür. En sık görülen tümörler, akciğer kanserinin lenf bezlerine sıçraması sonucunda ortaya çıkar. Örneğin, küçük hücreli akciğer kanserinde en çok mediastinal lenf bezlerine sıçrar. Aynı zamanda skuamoz yani yassı hücreli kanserde de mediastinal lenf bezlerine sıçrayabilir. Bazı durumlarda da troid dokusu daha fazla büyüyerek mediastene doğru uzayabilir.
Mediasten Nasıl Tedavi Edilir?
Kistik hastalıkların hemen hemen hepsi cerrahi yöntemlerle çıkarılıyor. Tümörler ise, iyi ya da kötü huylu olmalarına, hastanın genel durumuna, çevresindeki yapılarla ilişkisine göre ya cerrahi olarak çıkartılırlar. Bazen de sadece tanı için girişim yapıldıktan sonra kemoterapi ya da radyoterapi ile hastalar tedavi edilirler. Gereken durumlarda ise, tüm tedavi yöntemleri birlikte kullanılabilir.
Mediasten Kisti ve Tümöründe Neden Ameliyat Gerekiyor?
Ameliyat bazı durumlarda tümörün çıkarılması ya da teşhis konulabilmesi için yapılıyor. Tümör ya da kistin baskı yapması ile neden olduğu durumları ortadan kaldırarak kötü huylu tümörlerin vücuda yayılmasını engellemek için cerrahi müdahale yapılabiliyor.
Mediasten Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Mediasten çok önemli ve kritik bir bölgedir. Bu nedenle bölgeye yapılacak ameliyatlar tecrübe gerektirir. Hastaların buna ilave hastalıklarının olup olmaması, tümör ya da kistin özelliğine bağlı olarak farklı riskler taşıyıp taşımamasına dikkat edilmesi gerekir. Operasyon sırasında kanama, enfeksiyon, sinir tümörlerinde ve sinirlerde hasar oluşması, tekrar ameliyat etme ihtiyacı gibi riskler ortaya çıkabilir. Bu riskler önceden bilinerek gerekli tedbirlerin alınması ile risklerin en aza indirilmesi gerekir.