SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mayasıl Nedir? Basur, Hemoroid Ve Mayasıl Aynı Şey Mi? Mayasıl Nasıl Geçer?

Asıl adı hemoroid olan mayasıl ya da basur, anal bölgede oluşan kanama, kaşıntı ve rahatsızlık gibi belirtiler ile kendini gösteren bir hastalıktır. Yaşam kalitesini olumsuz yönde oldukça düşüren bu hastalık, makatta damar genişlemesi ve büyümesiyle ortaya çıkar. Kalın bağırsak sonunda yer alan rektum ve anüs toplardamalarının kesecik ortaya çıkarması olarak da ifade edilebilen bir hastalıktır. Genişleyen toplardamar sonrasında varis ortaya çıkarır ve anüsten çıkar. Bu mayasılın ileri evrelerinde gerçekleşir. Peki mayasıl nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar.

|

Mayasıl, hemoroid hastalığının halk arasında en çok kullanılan tabiridir. Mayasıl hastalığı, kısacası damar yumaklanması olarak bilinir. Damar büyür, genişler ve bu hastalığı ortaya çıkarmış olur.

Mayasıl Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Mayasıl hastalığı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:


1. Kabızlık
2. Uzun süredir olan ishal
3. Ailesel yatkınlık
4. Posa içermeyen gıdalarla beslenme
5. Zor doğum geçirmek
6. Az su içmek
7. Çok aşırı terlemek
8. Obezite
9. Tuvalette uzun süre kalmak
10. Aşırı kilo almak
11. Karın içinin basıncını arttıran faktörler
12. Acılı ve baharatlı gıdaların aşırı kullanımı
13. Hamilelik
14. Çok fazla alkol kullanımı
15. İleri yaş
16. Tuvalete gitme ihtiyacını ertelemek gibi faktörler bu hastalığın nedenleri arasında yer alır.


Hastalığın belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Kanama
2. Anüs bölgesinde çok şiddetli ağrı, oturamayacak kadar ağrı hissetme
3. Ödem
4. Anüste ağrı
5. Anüs bölgesinde şişlik
6. Anüs bölgesinde oluşan el ile hissedilen kitle
7. Anüs bölgesinde kaşıntı hissi gibi belirtiler mayasıl hastalığında görülen belirtiler arasında yer alır.

Mayasıl Tanı, Tedavisi Nasıldır ve Mayasıl Nasıl Geçer?

Hastalığın tanısının konulmasında, anal muayene sonrası edinilen bilgiler yeterli olacaktır. Kanama sorunu ile gelen kişiler için rektoskopi önerilmektedir. 40 ya da daha ileri yaşlarda kabızlık sorunu ile gelen ve anal muayene sırasında hemoroid görülen kişilerde kolonoskopik tetkikler önerilir. Tedavisi ise hastalığın evresine göre değişiklik gösteren bir durumdur. Basur ya da hemoroid denilen mayasıl hastalığına ait birçok tedavi yöntemi vardır.

Bunlar; hemoroid fitil, basur kremi, hemoroid kremi, ağızdan alınan ilaçlar olarak sıralanabilir. İlaç bazen yetersiz kalır. İlaca yanıt vermeyen kişilerde ise basur ameliyatı uygulanabilir. Hastalık ilerlediğinde basur memesinin dışarı sarktığı görülür. Cerrahi işlem ile birlikte dışarı sarkan bölge alınır ve stap yöntemi ile olması gerektiği yere asılır. Bu ameliyatta lazer hemoroidopeksi de kullanılır. Bu yöntem ile hemoroid kesilip alınmaz, hemoroide ulaşan damarlar yakılır. Bunun sonucunda vücuda gerekli olan dokular koruma altına alınmış olur. Bu yöntem ile birlikte daha hızlı iyileşme de sağlanmaktadır.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.