Lumbago Nedir, Neden Olur? Lumbago Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dünyadaki pek çok hastalık birçok birey tarafından bilinmemektedir. Sık olarak rastlansa bile isimlerinden dolayı insanlar araştırma içerisine girmeyebilir. Bu nedenle de maruz kaldıkları hastalığın ne olduğunu bile bilemeyebilir. Lumbago hastalığı da bu rahatsızlıklardan biridir. Ne olduğu, neden meydana geldiği, belirtileri ve tedavisinin nasıl yapıldığı bilinerek öğrenilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Lumbago kelimesi Latince kökenli bir kelimedir. Dolayısıyla da sağlık alanında kullanılır. Sağlık sektöründe ise kalça ağrısı sözcüğünden alıntıdır. Latince lumbus kalça demektir. Latince ago ise, ağrı ya da acı kelimesine denk gelmektedir.
Lumbago Nedir?
Lumbago birçok insanın çektiği ama anlamını bilmediği bir hastalık ismidir. Hastalık sırtın alt kısmında yani bel bölgesindeki ağrıyı ifade eder. Hafif ya da şiddetli bir ağrı meydana gelebilir. Rahatsızlık verici olduğu bilinmektedir. Ağrı üç aydan fazla sürdüğü zaman, ani, şiddetli ya da kronik hastalığa dönüşebilir.
Lumbago Neden Olur?
Bu hastalık bel bölgesinde ani olarak gelişir. Ağrıya ve aşırı kas gerginliğine neden olur. Bu ağrının bir sebebi vardır. Bu nedenler şu şekilde sıralanır:
● Aşırı fiziksel efor
● Vücudun aşırı ısınması
● Vücut aşırı ısınırken aniden soğuması
● Bu hastalık omurga sorunlarının bir belirtisi olarak bilinir. Bu bilgi genel bir bilgidir. Yani genellikle omurga sorunlarının belirtisini ifade eder.
Lumbago Belirtileri Nelerdir?
Her hastalığın bir belirtisi olduğu gibi lumbago hastalığının da belirtileri mevcuttur. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
● Şiddetli ağrı.
● Spazm ile sırt bir tarafa eğilebilir.
● Bu durum yürürken topallamaya neden olur.
● Ağrıya karıncalanma ve uyuşma da eşlik edebilir.
● Karıncalanma ve uyuşma hissi, sırt, kalça, bacakta aşağıya doğru meydana gelir.
Lumbago Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birçok hastalığın tedavisi olduğu gibi lumbago hastalığının tedavisinde de alanında uzman doktorlar belirli teknikleri kullanır. Lumbago tedavisi şu şekilde yapılır:
● Hasta sırt üstü pozisyonda yatırılır.
● Kasların gevşetilmesi gerekmektedir.
● Bu gevşetme ise, ayaklar bükülmüş olarak yastık üzerine kaldırılmasıyla gerçekleştirilir.
● Doğru hareket esasına dayanır.
● Doğru hareket yapmak amacıyla hastalar alanında uzman doktorlar tarafından muayene sonrasında kineziterapi yöntemine gönderilir.
● Bu yöntemin tedavide kullanılmasının nedeni ise yüzdelik olarak hesaplamalarda iyi sonuçlar vermesindendir.