Lotus çiçeği nedir? Nerede yetişir?
Lotus çiçeği, nadide çiçeklerdendir. Lotus çiçeği, çamurlu ve kirli yerlerde yaşarlar. Avrupa’da koruma altına alınan lotus çiçeğinin, bu kadar kirli ve çamurlu bir yerde yetişmesine rağmen yaprakları tertemizdir.
Lotus bitkisinin üstüne en ufak toz parçası geldiği zaman tozu başka bölgeye doğru iterler. Bunun yanı sıra yağmur yağmaya başladığı zaman ise, yağmur damlalarını kullanarak temizlenmektedir. Lotus çiçeği Nelumbo ismi ile tabir edilen yağmur ormanların da yetişirler.
Lotus çiçeğinin özellikleri:
-En önemli özelliği arasında kalbi güçlendirip, kalp sağlığını koruması gelmektedir.
-Lotus bitkisinin yüksekliği 3 metreye kadar ulaşır.
-Lotus çiçeği, mitolojilerde önemli sembolleri de temsil eder. Örneğin, mavi lotus çiçeği cinsellik, bolluk, tekrardan doğuş, doğum ve ayrıca saf tutkuyu sembolize eder.
-Eski Mısır zamanında mavi lotus çiçeği kutsal olan çiçek kabul edilmiştir. Özellikle dini törenlerde olmakla beraber birden çok alanda kullanılmıştır.
-Mavi lotus çiçeğinin kan dolaşımını hızlandırdığı bilinmektedir.
-Lotus çiçeğinin kokusu insanlara uyku verir.
-Lotus çiçeği aynı zamanda mikroplara karşı da etkilidir. Mikropları öldürmekle görevlidir. En önemli görevi ve özelliği kendisini temizlemesidir.
-Lotus bitkisi baş ağrısını azaltır, bununla beraber cinsel isteği arttırmaktadır.
-Çiçeğin kökleri ishal rahatsızlığına karşı kullanılmaktadır.
-Lotus çiçeği Avrupa’da koruma altına alınmıştır.
Dini açıdan lotus çiçeği
Lotus çiçeğinin dini bir önemi de mevcuttur. Lotus çiçeği Budizm ile özleştirilmiştir. Budist tapınaklarına girildiği zaman önümüze lotus şeklinde oturmuş ve kendini budalığa hizmet için adamış gülümseyen bodisatvalar görülmektedir.