SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Lejyoner Hastalığı Nedir? Lejyoner Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lejyoner hastalığının ismini çevrenizden duymuş olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Birçok hastalık gibi lejyoner hastalığın bulaşıcı olduğunu düşünenler bulunmaktadır. Lejyoner hastalığı nereden bulaşmaktadır? Lejyoner hastalığı belirtileri nelerdir? Lejyoner hastalığı nasıl tedavi edilmelidir? Lejyoner hastalığı korkulacak bir hastalık mıdır? Lejyoner hastalığı ile ilgili bütün merak edilenleri detayları ile derledik.

|

Lejyoner bir akciğer enfeksiyonu hastalığıdır. Tedavi edilmesi şart bir hastalıktır. Ciddi komplikasyonları bulunmaktadır.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner hastalığı havada su taneciğinin üzerinde bulunan legionella pneumophila bakterisinin hava yoluyla ciğerlere girmesi ve orada enfeksiyon oluşturmasından kaynaklanır. Ciddi bir akciğer enfeksiyonuna neden olmaktadır. Hastalık nadir olarak görünmektedir. Hastalık klimalardan ve havalandırma sistemlerinden bulaşmaktadır.

Virüs genel olarak hastanelerde, ofislerde ve otellerde bulunmaktadır. Havada bulunan su taneciğine yapışan bakteri hava yoluyla hastalığı oluşturmaktadır bu nedenle hastalık insandan insana bulaşamaz. Aynı havayı soluyan insanlarda görülmesi normaldir ama bunun nedeni birbirlerine bulaştırmak değil aynı havayı solumalarıdır. Hastalık termal havuzlar, spalardan ve marketteki sebzelere püskürtülen sulardan da bulaşabilmektedir.

Lejyoner Hastalığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lejyoner hastalığının belirtileri virüs ciğere indikten birkaç gün sonra başlar. 2-10 gün arasında hastalık belirti göstermeye başlayacaktır. Hastalık öncelikle akciğeri etkilemektedir bu nedenle nefes darlığı yaşanabilir ve balgamlı öksürük oluşabilmektedir. Göğüs ağrıları oluşabilir ve bir enfeksiyon olduğu için ateşi yükseltecektir 41 dereceye kadar ateş görülebilir bazı durumlarda ateş 40 derecenin üzerine de çıkabilmektedir. Daha sonrasında belirtiler vücuda yayılmaya başlar ve şiddetli baş ağrıları gözükür mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler oluşur. Hastalık vücutta biraz daha ilerlerse zihinsel bozukluklar oluşmaya başlayabilir.

Lejyoner hastalığının tedavi yöntemi hastaneye yatmaktır. Önemli bir rahatsızlık olduğu için gözetim altında tutularak kontrol edilmelidir. Hastaneye yattıktan sonra hastaya damar içi antibiyotik verilerek hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Nefes darlığı yaşayan hastalara oksijen desteği verilir. Hasta hastaneden çıkacak kadar iyileştikten sonra taburcu edilir fakat evde antibiyotik tedavisine devam edilmelidir. Hastalığın durumuna göre antibiyotik tedavi 1 ile 3 hafta arasında sürmektedir. Hasta hastalığı sırasında sigardan ve alkolden uzak durmalıdır. Bol miktarda sıvı tüketmelidir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.