SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Leğen Kemiği Nerededir? Leğen Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer, Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde sağlıklı yaşama ilgi artıyor. Kişisel gelişim ve sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler ihmal edilmemelidir. Özellikle de kemik sağlığının korunması için hem doğru besinler tüketilmesi hem de egzersiz yapılması gerekir. Vücuttaki önemli destek elemanlarından birisi de leğen kemiğidir. Leğen kemiği nerededir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

|

Leğen kemiği bel bölgesine dokunulduğunda hissedilen kemiktir. Vücut için önemli bir destek noktası olan leğen kemiği kırıldığında hemen tedavi edilmesi gerekir. 

Leğen Kemiği Nerededir?

Vücuttaki en önemli kemiklerden birisi de leğen kemiğidir. Leğen kemiğinin tıp dilindeki adı Coxa olarak bilinir. Leğen kemiği iskelet sisteminde yer alan en geniş kemik olarak bilinir. Bu kemik omurganın en altındaki sakrum ile femur arasında çift olarak bulunmaktadır. İlium, iskium ve pubis adı verilen üç kemiğin oluşmasından leğen kemiği meydana gelmektedir. 

Leğen Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer, Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Leğen kemiği tedavileri kırıktan kırığa farklılık gösterebilir. Özellikle leğen kemiğinde kırık durumuna bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir. Leğen kemiği kırılma anında yerinden hareket etmediği takdirde ameliyat olmadan tedavi edilebilir. Kemiğin hareket miktarı az olduğunda da ameliyata gerek kalmaz. Leğen kemiği kırıklarında hasta bacak üzerine ağırlık vermemelidir.

Özellikle iltihap ihtimaline karşı antibiyotik tedavisine de başlanabilir. Kırıklarda oluşacak pıhtılaşmaya karşı kan sulandırıcı ilaçlar da verilebilir. Leğen kemiğinde oluşan kırık hareket ettirildiğinde ve ya parçalı olduğunda mutlaka ameliyat edilmelidir. Ameliyat ile birlikte leğen kemiğine metal pim ve ya kas içine vidalar monte edilebilir. 

 Leğen Kemiği Kırığı İle İlgili Merak Edilenler

Kemik kırıkları arasında çok sık görülen leğen kemiği kırığı oldukça şiddetli bir ağrıdır. Leğen kemiği çevresinde şişme ve morarma gibi belirtiler görülüyor. Kalça hareket ettirildikçe leğen kemiğinin çevresindeki ağrı da giderek artacaktır.

Leğen kemiğinin içinde doku ve organlar geçtiği için olası bir kırık bu organ ve dokuları zedeler. O nedenle leğen kemiğinde oluşan ağrı mutlaka tedavi edilmelidir. Bel ve kalça bölgesinde görülen ağrıların sebebi genel olarak leğen kemiği ile ilgilidir. Özellikle eklem iltihabı, burkulma, kasık fıtığı ve tendon iltihapları leğen kemiği ağrısı ile çok fazla benzerlik gösterir. Leğen kemiği kırıkları düşme, trafik kazası ve buna bağlı travmalar nedeni ile oluşur.

Leğen kemiğinde kırıklar meydana geldiği takdirde mutlaka erken önlem alınması gerekir. Çünkü leğen kemiği kırıldığında kemik hareket ettikçe organ ve dokular zarar görebilir. O nedenle leğen kemiği kırıldığında mutlaka erkenden müdahale edilmelidir. Ciddi bir durum söz konusu değilse ilaç tedavisi ile ağrı giderilir. İlerleyen boyutlarda ameliyat gerekebilir. 

Leğen Kemiği İle İlgili Merak Edilenler

Leğen kemiği vücuttaki en geniş kemik yapısını oluşturmaktadır. Bel bölgesine dokunulduğunda hissedilen leğen kemiği vücut için oldukça önem taşır. Ayrıca leğen kemiği ağrıları mutlaka ciddiye alınmalıdır. Omurga tabanında bulunan leğen kemiği halkalı yapıda oldukça sağlam bir kemiktir. Bu kemiğin içerisinde çok sayıda sinir hücresi, kan damarı ve bağırsakların bir bölümü bulunur. Üreme organları ve mesane de leğen kemiği içerisinden geçmektedir. Leğen kemiğinde oluşacak kırıklar ve benzeri travmalar iç organları da etkiler. Bu nedenle leğen kemiğinin güçlenmesi için kalsiyum tüketimi önem taşır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.