SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Lavanta Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Hoş kokusu ile parfümlerde oldukça kullanılan lavanta yağ şeklinde ve çay olarak tüketilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen lavanta yağı anksiyete ve depresyona iyi gelir. Uyku problemlerine yardımcı olan lavanta yağı cilt, saç ve sivilceler için kullanılır. Yapılışı da kullanımı kadar basit olan lavanta yağı antibakteriyel özelliği sayesinde cilt koruması da sağlar. Pek çok hastalığa iyi gelen lavanta yağı su ile karıştırılarak cilde sürülebilir. Lavanta yağı ne işe yarar, nasıl yapılır? diyorsanız “Lavanta yağı faydaları nelerdir?” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

|

Lavanta yağı, lavanta bitkisinin çiçeklerinden buhar damıtma yöntemiyle elde edilir. Hoş kokusunun yanı sıra içeriği ile de pek çok sağlık problemine iyi gelir.

Ballıbabagiller ailesinin bir cinsi olan lavantanın tıbbi düşünceyle taze çiçekli dal uçları, kozmetik ve parfümeri sanayide kısmen kurutulmuş yaprak ve çiçekleri kullanılıyor. Lavantanın taze çiçekli dallarının uçlarının, su buharıyla uçucu bir yağ elde edilmektedir. Faydaları sayesinde pek çok alanda kullanılan lavanta yağıyla ilgili bilgileri derledik.

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

Anksiyete ve Stresi Hafifletir; Lavanta yağı, anksiyete ve sinirler problemleri için fevkalade bir sakinleştirici bir kokuya sahiptir. Bu sebeple baş ağrısı, migren, sinir gerginliği, duygusal stres ve depresyon tedavisine destek olabilir. Lavanta canlı aroması, bilinç aktivitesini artırırken, sinirsel huzursuzluğu ve yorgunluğu ortadan kaldırır.

Cilt Bozukluklarını Tedavi Eder; Egzama, akne ve kırışıklıklar gibi cilt problemlerinin tedavisinde etkilidir. Ayrıca yara, kesik ve yanıkların iyileştirilmesine destek olur.

Ağrıyı Hafifletir; Kasları, eklem ağrılarını, sırt ağrılarını ve burkulmaları hafifletir. Ayrıca böcek sokması gibi durumlarda ağrının azalmasına yardımcı olabilmektedir.

Saç Sağlığına Etkilidir; Saç ve saç derisini destekleyen lavanta yağı aynı zamanda saç derisinin dezenfekte ederek bit ve sirkelerden arındırılmasına destek olur. Lavanta saç dökülmesini tedavi etmede oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda yalnızca 6-7 aylık tedaviden sonra saçlarda büyümenin %44’e kadar arttığı kanıtlanmıştır.

Solunum Bozukluklarını Rahatlatır; Lavanta yağı, grip, öksürük, boğaz enfeksiyonları, boğmaca, astım, bademcik iltihabı, sinüs tıkanıklığı ve larenjit vb. solunum sorunlarıyla mücadeleye destek olabilir.

Sindirim ve Hazmı Kolaylaştırır; Lavanta yağı, bağırsağın hareketliliğini artırarak hazımsızlık, mide ağrısı, kolik, ishal, kusma tedavisine yardımcı olabilecek mide ve safra sularının üretimini uyarır.

Kan Dolaşımını Artırır; Hipertansiyonu azaltmada etkilidir. Yüksek kan basıncı düzeylerinin düşürülmesi için kullanılır.

Uykusuzluk Sorunlarını Giderir; Lavanta yağı, sakinleştirici niteliği sebebiyle uykuya dalma, uyku süresi ve uykusuzluk gibi problemleri azaltarak genel uyku kalitesini yüzde 60 oranında artırır.

Ruh Halini İyileştirir; Lavanta yağı, sinirleri yatıştırarak stresin etkilerini en aza indirir.

Mantar Enfeksiyonlarında Etkilidir; Lavanta yağı, içeriğinde bulunan maddeler sebebiyle çeşitli mantar enfeksiyonlarının giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir.

Baş Ağrılarında Etkilidir; Lavanta yağının sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Lavanta yağı baş ağrısı Özellikle stres kaynaklı baş ağrıları için bir bardak suya lavanta yağı damlatarak bu karışımı koklamak iyi gelecektir.

Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

Lavanta kokusunun en belirgin yaraları sinir sistemi üzerinde görülmektedir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici bir etki vererek kaygı, stres, depresyon ve yorgunluk vb. sorunların azaltılmasında destek oluyor.

Lavanta yağı kokusuyla birleşince yapılan masaj daha da etkili oluyor. Alına, şakaklara ve boyna yapılacak yağ masajı baş ağrısını yok edebilir.

Uyku sorunlarınız mı var? Geceleri yatılacak odada oluşturulacak olan lavanta kokusuyla vücudu ve zihni gevşeterek rahat bir uyu çekilebilir.

Kadınlar için çileye dönüşen regl ağrılarını kesmek için de mühim çözümler sunuyor. Kadınlar regl dönemlerinde karın bölgelerine lavanta yağı sürüp masaj yaparak ani krampların etkilerini en aza indirebilir.

Birçok cilt bakım ürününde de kullanılan lavanta yağı cilde sürerek içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde cilt koruması sağlanabilir.

Sonu gelmeyen bir akne ve sivilce sorunlarıyla büyük bir mücadele içerisinde olan kişiler, lavantanın anti bakteriyel özelliğinden faydalanabilir.

Soğuk havalarda çatlayan dudakları yumuşatmak için çeşitli kremler kullanmak yerine daha natürel ve sağlıklı çözüm yollarını tercih etmekte fayda vardır. Lavanta yağına ilave olarak hindistancevizi yağı ekleyip, elde edilen karışımı çatlak dudaklara bitkisel bir çözüm uygulayabilirsiniz.

Son olarak damıtılmış suyla seyreltilmiş lavanta yağının birleştirip hücre yenilenmesine teşvik ederek, yaraları çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

 

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Taze lavanta dallarını kes ya da kurutulmuş lavanta satın al

Lavanta dallarını, çiçekleriyle birlikte 15 santim uzunluğunda ya da daha uzun kes. Yapraklar, taze dallar ve çiçekler yağ elde etmek için kullanılabilir ama dalların köke yakın odunsu ve kalın kısımlarından uzak durmalısın. Tomurcukları ya da çok kokulu çiçekleri alabilirsin.

Lavantaları kurut

Taze lavanta kullanıyorsan aromasını artırmak ve yağın küflenme riskini azaltmak için önce gölgede kurut ya da bir bezle sar. Lavantayı güneş ışığına maruz bırakmak, daha hızlı kurumasını sağlar ama aromatik yağlarından bazılarını bozar. Taze kesilmiş lavantaların kuruması iki haftayı bulabilir. Bazı infüzörler lavantayı bir ila üç gün arası, yani lavanta çıtır çıtır olana kadar değil de solana kadar kuruturlar; bu, bozulma riskini tamamen ortadan kaldırmasa da büyük ölçüde azaltır.

Lavantayı hafifçe ez ve bir kavanoza yerleştir

Temiz ellerle parçala ya da kokusunu çıkarmak için temiz ve ağır bir şeyle hafifçe ez. Tomurcuk kullanıyorsan bir bıçakla ya da parmaklarınla tomurcukları aç. Lavantayı temiz bir kavanoza yerleştir.

Çiçeklerin üzerine yağ dök

Çiçeklerin üzerine, çiçekleri tamamen kapatacak ama kavanozun üstünde de genleşme için 1,25-2,5 cm boşluk kalacak şekilde hafif kokulu ya da kokusuz herhangi bir yağ dök. Bu iş için yaygın olarak badem yağı, zeytinyağı veya aspir yağı kullanılır ama bunları önceden kokla. Yoksa şişedekilerin kokusu lavanta kokusunu bastırabilir.

Lavantayı güneşte beklet

Kavanozun ağzını sıkıca kapat ve karışımı güneşli bir yerde beklet. Fark edilir bir kokunun ortaya çıkması en az 48 saat sürer. Sıklıkla ya üç ila altı hafta arası beklemek gerekir. Bu yöntemi kullanmak için yeterli gün ışığı ya da zaman yoksa sıradaki adıma geç.

Zamanın ya da gün ışığı yoksa yağı dikkatli bir şekilde ısıt

Güneşte bekletme yöntemine daha hızlı bir alternatif olarak lavanta karışımını iki katlı tencerede (benmari) ya da elektrikli tencerede 2 ila 5 saat boyunca, 38-49ºC arasındaki sabit bir sıcaklıkta ısıt. Bunu yapman yalnızca bir pişirme termometren ve kontrollü, düşük dereceli bir ısı kaynağın varsa tavsiye edilir çünkü çok fazla ısı, yağın aromasını ve raf ömrünü etkileyebilir.

Yağı süz

Bir kâseyi muslin kumaşıyla ya da tülbentle ört ve yağla bitki karışımını süz. Çiçekleri ve diğer lavanta parçacıklarını bahçeye atabilirsin.

Yağı, koyu renkli bir şişede veya kavanozda sakla

Tülbendi topla ve kâseye ya da ölçme kabına mümkün olduğunca çok yağ çıkartmak için içindekileri sık. Sıktığın yağı, uzun süre ışığa maruz kalması sonucunda aromasının bozulmasını önlemek için koyu renkli ya da ışık geçirmeyen plastik bir şişeye veya kavanoza dök. Lavanta infüzyonlu yağın raf ömrü, kullanılan yağın türüne ve tazeliğine bağlıdır ama normalde kuru, karanlık bir yerde saklanırsa aylarca dayanabilir.

Lavanta Yağı Cilde Sürülür Mü?

Bu yağ, hem cildi hem de saçı beslemeye yardımcı olur. Lavanta yağını pamuğa sıkarak cildinizi derinlemesine temizleyebilirsiniz. Aynı zamanda lavanta yağı, pek çok egzama, sivilce, yanık, yara, kesik, siyah nokta gibi cilt sorunlarının tedavi edilmesinde etkilidir.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.