SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Lavanta ile stresi yen!

Dünyada üretilen 15 önemli uçucu maddeden biri olan lavanta yağının, stresle başa çıkmada etkili olduğu, sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunduğu belirtildi.

|
Mustafa Keleş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Müdürü Prof. Dr. Hasan Baydar, yaptığı açıklamada, Isparta’da yaygın olarak üretilen lavanta yağının, sinir sistemini yatıştırıcı, uyku verici, sakinleştirici özelliği bulunduğunu belirterek, bu nedenle lavanta yağının stresle başa çıkmada önemli bir yer oluşturduğunu kaydetti.

Lavanta yağının çok güçlü antiseptik (mikrop öldürücü) ve antibiyotik (bakteri öldürücü) etkiye de sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baydar, kurutulmuş lavanta tomurcuğundan yapılan bitkisel çayların, insan vücuduna rahatlatıcı etki yaptığını ifade etti.

Dünyada her yıl 1500 ton kadar lavanta yağı üretildiğine ve bu yağın 50 milyon dolar civarında pazarı bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Baydar, "Dünya piyasalarında bir kilogram lavanta yağı, kalitesine göre 15 ile 60 dolar arasında alınıp satılmaktadır. Türkiye’nin lavanta yağı ithalatı ise her geçen yıl artmaktadır" dedi.

Keçiborlu'da lavanta tarımı yapılmaya başlandı

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinin Kuyucak yöresinde lavanta tarımı
yapılmaya başlandığını da anlatan Prof. Dr. Baydar, yörenin özellikle sulanamayan, kıraç ve eğimli arazilerine lavantanın iyi uyum sağladığını bildirdi.

Prof. Dr. Baydar, Kuşcular, Aydoğmuş, Çukurören ve Ardıçlı köylerinde yaklaşık 2 bin dekar alanda lavanta üretimi yapıldığını ve her yıl temmuz ayında biçilen lavantadan 500 ton kadar taze saplı lavanta elde edildiğini kaydetti.

Isparta’da üretilen lavantanın tamamının damıtılması halinde yılda 10 tona yakın lavanta yağı üretilebileceğini ve bu miktarın Türkiye’nin tüm lavanta yağı ihtiyacını karşılayacağını belirten Prof. Dr. Baydar, halen bölgede üretilen lavanta yağının başta parfüm, kozmetik, aroma terapi ve ilaç sanayisinde değerlendirildiğini söyledi.

Prof. Dr. Baydar, Isparta’da lavantanın temmuz ayında çiçeklendiğini ve mavi renge bürünen lavanta vadisinin hem turistlerin ilgisini çektiğini hem de aromatik ve şifalı bal üreten arılar için bol nektar ve polen kaynağı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Baydar, GÜLAR olarak, Isparta bölgesi için daha verimli
ve kaliteli lavanta yağı üretimi amacıyla, özellikle Lavandula Vera
türüne ait çeşitlerin üretimi ve damıtma teknikleri üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.
   

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.