SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Lateral Epikondilit (Tenisçi Dirseği) Nedir? Lateral Epikondilit Neden Olur, Nasıl Geçer?

Lateral Epikondilit özellikle elektrikçi, marangoz, bahçıvan, masa çalışanları ve sporcuları etkileyen bir sendromdur. Bu sendrom aşırı ön kol ve dirsek ağrılarına neden olur. Ülkemizde pek çok kişide görülen lateral epikondilit nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detayları derledik.

|


"Tenisçi Dirseği" olarak da bilinen lateral epikondilit, dirsekte görülen bir sendromdur. Genel olarak aşırı kullanımdan kaynaklı ön kolun ekstansör kaslarını tutan tendinopati hasarıdır.

Lateral Epikondilit Nedir?

Tendon, kasları kemiklere bağlayan sert bir doku kordonudur. Humerus üzerindeki bağlantıya yakın tendonu kronik olarak zorlayan kontraktil aşırı yüklenmeler, epikondilitin birincil nedenidir. Sıklıkla bilgisayar kullanımı, ağır kaldırma, kuvvetli ön kol pronasyonu ve supinasyon gibi tekrarlayan aktivitelerde görülür. Kol kullanımı gerektiren spor dalları ile uğraşan sporcularda ve marangozlar, bahçıvanlar, elektrikçiler, masa başı çalışanlarında rastlanmaktadır.

Lateral Epikondilit Ne Sebep Olur?

Tenisçi dirseği, adından da anlaşılacağı gibi genel olarak ters vuruş pozisyonunda tenis raketinin toplara vurma kuvvetinden kaynaklanır. Dirseğinizin dışına yapışan önkol kasları aşırı zorlanmadan dolayı ağrır. Sebepleri ise;

● Uygunsuz backhand vuruş,
● Zayıf omuz ve bilek kasları,
● Çok sıkı veya çok kısa bir tenis raketi kullanmak,
● Raketbol veya squash gibi diğer raket sporları,
● Topu raketin ortasına vurmak ya da ağır, ıslak toplara vurmak,
● Fırça ya da rulo ile boyama,
● Zincir testere kullanımı,
● Diğer el aletlerinin düzenli olarak sık kullanımı,
● Tek taraflı hareket etme gibi birçok nedeni vardır.

Lateral Epikondilit Belirtileri Nelerdir?

lateral epikondilit sendromunun belirtileri kişiden kişiye yaptıkları işe göre değişmektedir. En çok görülen belirti ise ön kol ve dirsekte görülen ağrılardır. Ağrıları yanma hissi takip eder. Bu ağrılar bileğe doğru yayılır. Kahve fincanı gibi küçük nesneleri kaldırmaya ve tutmaya çalıştığınızda da ağrı hissedilebilir. Kavrama yeteneğindeki kayıplar da lateral epikondilit belirtileri arasındadır.

Lateral Epikondilit Teşhis Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Doktorlar genel olarak teşhis aşamasında sizi dinler. Daha sonra bazı tetkikler yapar. Bunlar;

● Röntgen çekimi,
● Manyetik rezonans görüntüleme (MRI),
● Dirseğin elektromiyografisidir (EMG).

Tetkikler yapıldıktan sonra tedavi yöntemlerine geçilir. Bu süreçte yaralanmaya neden olan hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Semptomları üreten aktiviteyi dinlenmek ve durdurmak adına;

● İltihabı azaltmak için soğuk kompress uygulamaları,
● Güçlendirme ve germe egzarsizleri,
● Antiinflamatuar ilaçlarla tedavi uygulanır.

Eğer işe yaramazsa,

● Bölgeyi birkaç hafta hareketsiz tutmak için destekleyin veya aktivitelerle birlikte özel bir destek kullanımı,
● Şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için steroid enjeksiyonları,
● Yara dokusunu parçalamaya, kan akışını artırmaya ve iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olabilecek özel bir ultrason türü,
● Cerrahi müdahale olarak süreç devam eder.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.