Laktoz intoleransı olanlar nasıl beslenmeli?
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Laktoz intoleransı olanlar nasıl beslenmelidir, sorusuna cevap verdi:
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70’i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Dünya Gıda Günü kapsamında laktoz intoleransının tam bir dünya sorunu haline geldiğini vurgulayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünlerinin diyetten kısmi veya tamamen çıkarılması nedeni ile bireylerde kalsiyum eksikliği oluşabilir. Bu durumda kemik ve dişler başta olmak üzere sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde ciddi problemler yaşanabilir. Bu yüzden kendimize farklı gıdalar ile doktora danışarak laktozu düşük alternatif kalsiyum kaynakları aramalıyız” diye konuştu.
Laktozu düşük sert peynirler tercih edin
Özellikle yumuşak ve kremsi yapıdaki peynirlerin yüksek laktoza sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, “Yumuşak yerine sert peynirler, keçi peyniri, koyun peyniri az laktoz içeren sütlerden yapıldığından, bu peynirler tercih edilmelidir. Normal yoğurtlar rahatsızlık veriyorsa, laktozsuz yoğurtlar ve ev yoğurdu yiyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
3 Fincandan fazla kahveye dikkat!
Prof. Dr. Göral, gastroenterolojik muayene sonrasında en sık gördüğü hastalıklar hakkında şu bilgi verdi:
"Son dönemde gelen hastalarda reflü hastalığı, karaciğer yağlanması, insülin direnci ve gaz şikayetlerini görüyorum. Gastroenterolojik kanserler arasında da, kolon kanseri, mide kanseri ve pankreas kanserine sık rastlıyoruz. Bu kadar sık mide rahatsızlıkları ile karşılaşılmasının en büyük nedenlerinden biri elbette tükettiğimiz gıdalardır. Susam, kötü yağlar, fastfood, asitli içecekler, sağlıksız atıştırmalık (abur cubur) sigara, ve alkolden uzak durmalıyız. Ayrıca gece geç saatte yemek, aşırı kilo veya şişmanlık ve günde 3 fincandan fazla kahve içilmesi de mide problemlerini tetikler. Olabildiğince doğal beslenmeye özen göstermeliyiz. Artık doğal gıdaları bulmak zor değil. Son zamanlarda artan köy ürünleri satışları patlamış durumda. Güvenilir bir kaynaktan olduğu sürece gıda alışverişlerinde özümüze dönmeliyiz."