Kuzey Kore'den tansiyon yükselten balon! Bu taktik yeni değil: 'Bedelini ödeyin'
II. Dünya Savaşı'nın ardından 1948 yılında ikiye ayrılan Kuzey Kore ve Güney Kore siyasi, ekonomik ve idari olarak birbirlerinden tamamen farklı yönetim sistemlere sahipler. Birbirinden bu kadar farklı ama komşu olan Kuzey ve Güney Kore arasında dönem dönem tansiyon yükseliyor. Dün Güney Kore'den yapılan 'balon' açıklaması ise mayıs ayında başlayan tartışmanın fitilini yeniden ateşledi.
Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Komşusuyla sorun yaşayan herkes bilir ki kapısına çöp bırakmak gerçekten ciddi bir kışkırtma metodudur. Peki, sizce Kuzey Kore 28 Mayıs'tan bugüne dek komşusu Güney Kore'ye kilolarca ağırlıktaki binlerce çöp balonlarını neden gönderiyor? Gübreden pil atığına kadar sayısız çöp çeşidinin Güney Kore'nin semalarında ne işi var? Tartışmayı ilk kim başlattı? İşte yaşananların ardındaki tarihi gerçekler.
'ÇÖP BALONU' TAKTİĞİ YENİ DEĞİL
İkinci Dünya Savaşı ile Kore Yarımadası'nda 1910'larda başlayan gerginlik yarımadanın ikiye ayrılmasıyla son buldu. Bu ayrılığın ardından 1948'de Kim Il-Sung tarafından kurulan Kuzey Kore komünist rejimini, Güney Kore ise cumhuriyetini ilan etti. İki ülke 1953'te Kore Savaşı'nın ateşkesle sona ermesinden bu yana birbirlerinden tamamen kopmuş durumdalar. Ancak iki ülke dönem dönem aralarındaki tansiyonun yükselmesiyle gündeme geliyor. Bugün Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye gönderdiği çöp balonlarının tarihi de 1950'li yıllara dayanıyor. Kuzey Kore ve Güney Kore, 1950'lerdeki Kore Savaşı'ndan bu yana propaganda kampanyalarında balon kullanıyor. Son günlerde gündemi kasıp kavuran bu 'çöp balonları' tam olarak neyi ifade ediyor?
Kuzey Kore 2016-2018 yılları arasında da Güney Kore'ye çöp balonu göndermişti. O dönemde bazı balonlarda, insan atıkları olduğu iddia edilmişti.
Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin 24 Haziran Pazartesi gecesi Güney Kore'ye doğru çöp taşıyan balonları fırlatmaya yeniden başladığını duyurmuştu. Fırlatmalar, Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in büyük bir savunma anlaşması imzalamasından birkaç gün sonra gerçekleşti. Uzmanlar, bu anlaşmanın Kim Jong-Un'u Güney Kore'ye karşı daha fazla provokasyon yapmaya teşvik ettiğini öne sürmüş olsa da bu tartışmayı ilk olarak Güney Kore'nin başlattığı söylendi. Güney Kore'nin hava sahasında dolaşan çöp balonlarını duyurmasının ardından yetkililer, vatandaşların bu balonlara dokunmamalarını, ordu ve polis yetkililerine bildirmelerini istedi.
KIZ KARDEŞTEN SERT ÇIKIŞ
Kuzey Kore'nin gönderdiği 2 binin üzerindeki çöp balonlarında gübre, sigara izmariti, kumaş parçaları, atık piller vardı. Kuzey Kore'nin çöp balonlarını gönderme nedeni ise aslında Güney Kore'nin başlattığı propagandaya karşı bir misillemeydi. Kuzey Kore'nin çöp balonlarıyla karşılaşan Güney Koreliler ise sınır bölgelerinde hoparlörler aracılığıyla Kuzey Kore karşıtı propaganda yayınlamaya başlamıştı.
Kim Jong-Un'un liderliğini eleştiren siyasi bildiriler uçurmak için balon kullanan Güney Koreli aktivistlere karşı bir misillemeydi.
Yaşanan bu olayın ardından son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ve abisinin en güvendiği insan olan Kim'in kız kardeşi Kim Yo Jong, "Seul'ü, daha fazla çatışma krizini tetikleyecek tehlikeli faaliyetlerine derhal son vermesi konusunda sert bir şekilde uyarıyorum" dedi ve Kuzey Kore'nin Güney Koreli sivil grupların yeni bildiri faaliyetlerine misilleme olarak balon kampanyasını sürdüreceğini paylaştı.
Her şey, Güney Kore'de yaşayan bir grup aktivistin geçtiğimiz mayıs ayının sonlarına doğru Kim Jong-Un'u eleştiren 300 bin propaganda bildirisi, Güney Kore pop şarkıları ve TV dizileri içeren 5 bin USB bellek ve 20 balonu sınırdan göndermesiyle başlamıştı. Üstelik bu ilk değildi, yaklaşık 10 yıldır dönem dönem güney koreli aktivistler tarafından Kuzey Koreye içinde Kuzey Kore'de yasaklı olan ürünler balonla gönderiliyordu.
TARTIŞMAYI GÜNEY KORE Mİ BAŞLATTI?
Güney Kore yetkilileri ise, aktivistlerin Kuzey Kore'ye bildiri göndermesini kısıtlamadıklarını ve bunun anayasalarına aykırı olduğu yorumunu yaptı. Kuzey Kore, 26 milyonluk nüfusunun çoğuna yabancı haberlere erişimi yasakladığı için, komşusu Güney Kore'nin yayınlarını ve sivil bildiri kampanyalarını ciddi bir provokasyon olarak görüyor.
Güney Koreli aktivistlerin gönderdiği balonların içinde Kuzey Kore'de yasaklı bir ürün olan kot pantolonlar, bıçak veya makasla büyük ihtimalle hasar görmüş Güney Kore kıyafetleri ve üzerinde Disney karakterlerinin taklitleri bulunan diğer eşyalar da vardı.
Mayıs ayının sonlarında başlayan bu karşılıklı misilleme eylemleri bugünlerde yeniden alevlendi. Güney Kore, Kuzey Kore'nin, çöp balonlarını göndermeye devam ettiğini açıkladı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada Kuzey Kore'nin gönderdiği balonlar Seul'un Gyeonggi eyaletinin kuzey kesimine doğru ilerliyordu.
'KİRLİ OYUNLARINIZIN BEDELİNİ ÖDEMEYE HAZIR OLUN'
Özetle Güney Koreli aktivistlerin Pyongyang (Kuzey Kore'nin başkenti) yönetimi eleştirmek amacıyla gönderdiği balonlar Kuzey Kore'nin çöp balonları göndererek karşılık vermesiyle 'balon propagandası' yeniden canlandı. İlk hamlenin Güney Kore'den gelmesinin ardından Kuzey Kore yönetimi durmayacaklarını ima etmişti, temmuz ayının başında da hâlâ çöp balonları gönderiyor olmalarıyla bu açıklamalarında ciddi olduklarını da kanıtlamış oldu.
Geçtiğimiz haziran ayında Güney Kore'nin, sınırın kuzeyine 'Pyongyang karşıtı bildiriler' gönderdiği için tepki gösteren Kim Jong-Un, "Güney Kore, kirli oyunları için çok büyük bir bedel ödemeye hazır olmalı" açıklamasında bulunmuştu.
Güney Kore ordusu da dün Kuzey Kore'nin gönderdiği "çöp balonlarına" karşılık sınır bölgelerinde hoparlörlerle "propaganda" faaliyeti yaptığını duyurdu. İki komşunun karşılıklı sürdürdüğü bu gerilime ne zaman son vereceği ise merak konusu.