SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kütür kütür turşunun püf noktasıymış! Bu yöntemle turşu erimiyor, raf ömrü uzuyor

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden turşu yapımı basit gibi gözükse de dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Kütür kütür ve erimeyen turşunun püf noktası meğer buymuş.

|

Yemeklerin en güzel yardımcılarından birisi olan turşular Türk kültürünün olmazsa olmazı. Lahana, fasulye, domates, kornişon turşu mutfaklarımızın vazgeçilmeyen lezzetlerinden. Yaz aylarında kurmaya başladığımız turşular kış aylarında sofralarımıza geliyor. Turşunun ise en lezzetli hali kütür kütür olanı. Evde kütür kütür tuşu yapmak için bilmeniz gereken bazı püf noktalar var.

Hemen hemen her ev hanımı turşu yapar. Kış aylarında sofralarımızı süsleyen turşu yapımı basit gözükse de bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle turşunun uzun ömürlü olması, erimemesi ve kütür kütür olmasını istiyorsanız doğru şekilde yapılması şart. İşte erimeyen kütür kütür turşunun sırrı…

 MUTLAKA NOHUT EKLEYİN

Turşu yaparken kullanılan malzemelerin doğru miktarda olması gerekir. Özellikle sirke, su ve kullanılan tuz turşunun kütür kütür olmasını sağlayan ana bileşenlerdir. Sirke kullanmak, pH seviyesini düşürerek bakteri oluşumunu engeller ve sebzelerin sert kalmasına yardımcı olur.

Turşunun ana maddesi olarak kaya tuzu tercih edilmeli. Faydaları saymakla bitmeyen kaya tuzu, turşunun erimesini önler.

Nohutlar, doğal şeker içerirler. Bu şekerler, turşunun içindeki laktik asit bakterileri için bir besin kaynağı görevi görür. Bakteriler bu şekerleri kullanarak çoğalır ve laktik asit üretirler.

Fermantasyon sırasında laktik asit üretimi arttıkça, turşu daha asidik bir hale gelir. Bu da turşunun korunmasını ve raf ömrünün uzamasını sağlar.

KARIŞIK TURŞU TARİFİ

Malzemeler

2 kilo kornişon salatalık

2 kilo havuç

1 kilo biber

15-20 diş sarımsak

2 adet limon

Suyu için;

1 çay bardağı limon tuzu

1 su bardağı kaya tuzu

4 litre su

3 su bardağı elma sirkesi

Maydanoz, dereotu, nane

10 tane kadarda nohut

Yapılışı:

Bütün malzemeleri güzelce yıkadıktan sonra 5 litrelik kavanoz ya da bidona düzgün bir şekilde malzemeleri sıra sıra üzerlerine delik açarak bırakınız.

Aralarına halka halka dilimlenmiş limonları koyun. Bütün malzemeleri yerleştirdikten sonra nohut tanelerini de atıp sallayarak yerleşmesini sağlayın. Suyunu ilave edin.

Turşunun üzerini örtmek için maydanoz, nane ve dereotunu güzelce örtün.

Kavanozun ağzını tam kapatmadan ertesi güne kadar bekletin.

Asidi çıksın, ondan sonra kavanozunuzu tamamen kapatın. 30 gün hiç açmadan bekletin.

Yaklaşık 30 günde olmuş olacaktır. Afiyet olsun.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.