Kuru öksürük neden olur?
Solunum yollarını ve boğazı temizlemeye yarayan savunma mekanizması olan öksürük, birçok nedenden dolayı meydana gelir. Öksürük kronik-akut ve balgamlı-balgamsız olarak 2 farklı şekilde ayrılır. Öksürüğün çeşitlerinden biri olan kuru öksürük neden olur?
Kuru öksürük boğazda tahriş, göğüste de ağrı yapabilir, bu durum oldukça can sıkıcıdır. Öksürüğün süresi ve şekli önemlidir. Kuru öksürük genellikle balgamın çıkmadığı ya da balgamın zorlanarak çıktığı öksürük çeşididir. Genelde nöbetler halinde gelir ve hastayı yorar. Eğer grip ve soğuk algınlığı gibi bir sebepten dolayı öksürüğünüz yoksa bu ciddi bir sorunu işaret ediyor olabilir. Her ne sebeple olursa olsun öksürük üzerine düşülmesi gereken önemli bir konudur.
Öksürüğün nedenleri
8 haftadan uzun süren kuru öksürükler dikkate alınmalıdır. İnatla geçmeyen öksürükler hastalığın habercisi olabilir.
İşte kuru öksürüğün nedenleri…
Astım
Kuru öksürük genellikle astımın en belirgin olan nefes darlığı, göğüste hırıltı, göğüste sıkışma gibi semptomlarıyla birlikte ortaya çıkar. Geceleri artar ve kronik bir hal alır. Ayrıca alerjik astım da öksürük nedeni olabilir.
Reflü
Kuru öksürüğün en sık görülen nedenlerinden biri reflüdür. Yatakta sırt üstü uzanmak mide asitlerinin yemek borusuna geçişini kolaylaştırır ve kuru öksürük yapar. Uyurken veya uzanırken başınızı ve vücudunuzun üst kısmını biraz dik tutmak göğsünüzün yanmasını ve öksürüğünüzü hafifletecektir.
Gece uyumadan önce zencefil çayınıza ekleyeceğiniz bir çay kaşığı bal mide asidi üretimini azaltır.
Akciğer hastalıkları
Kuru öksürük, tüberküloz, amfizem, pnömon, sarkoidoz, nonastmatik, eozinofilik, bronşit gibi interstisyel akciğer hastalıklarında habercisi olabilir.
Kuru öksürük bu hastalıklara tek başına işaret etmez. Bu hastalıklar genellikle ateş, nefes darlığı, nefes alıp verirken ağrı, aşırı terleme, sürekli yorgunluk ve ani kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Ayrıca, üst solunum yolları enfeksiyonu veya bronşit kaynaklı nedenlerle ortaya gizli kalp yetmezliği de çıkabilir. Bir uzmana görünmekte fayda var.
Sinüzit
Kuru öksürüğün nedenlerden biri de sinüslerin iltihaplanmasıdır. Bu hastalık genellikle kuru öksürük ve geniz akıntısına bağlı olur.
Alerjiler
Kuru öksürüğün en sık rastlanan nedenlerinden biri de alerjilerdir. Hapşırma, burnun kaşınması, burun tıkanıklığı gibi belirtilere yol açabilir. Alerjiniz neye karş olduğunu bilmiyorsanız alerji testiyle bunu öğrenerek öksürüğünüzün önüne geçebilirsiniz.
Tiroit bezi iltihabı
Ender olarak görülen tiroit bezi iltihabı kuru öksürükle ortaya çıkabilir. Öksürük hırıltı bir şekilde kendini gösterir.
Gırtlak kanseri
Çok fazla sigara içenlerde yeni ortaya çıkmış öksürük ya da var olan öksürüğe balgam eklenmesi, sıklaşması ya da kanlı balgamlı öksürük olması halinde bu durum akciğer kanseri habercisi olabilir. İnatçı öksürüğe ses kısıklığı da eklendiyse sigara içen kişilerde öksürük gırtlak kanserine de işaret edebilir.
Hipertansiyon ilaçları
Hipertansiyon ilaçlarının en sık yarattığı yan etki kuru öksürüktür. Bu durumla karşılaşıldığında doktorunuza danışarak başka bir ilaç tedavisine geçebilirsiniz.
Psikolojik
Bazı kişilerde öksürük alışkanlık haline gelebiliyor. Herhangi bir solunum sistemi hastalığına sahip olmayan kişilerde kuru öksürük psikolojik olarak görülür. Hastalar sanki boğazlarında bir şey varmış ya da boğazlarına bir şey takılmış gibi hissedip öksürürler. bu durum depresyonla sonuçlanabilir.
Nem azlığı
Kışın kullanılan kalorifer, soba ve elektrikli ısıtıcılar içerideki havayı kurutur. Nemi azalan hava da boğazı kurutarak öksürüğe yol açar. Bir nem cihazı kullanarak ya da havayı nemlendirmek için yarım kase suyu kalorifer peteğinin üzerine koyarak bu durumun önüne geçebilirsiniz.
Kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Öksürüğe en iyi gelen şey kesinlikle bol sıvı tüketmekten geçiyor. Sıvı boğazlarınızı rahatlatır ve boğazda oluşan balgamı dışarı atar.
Öksürüğe bitkisel yöntemlerle de son verebilirsiniz. Bu yöntemler;
• 2 su bardağı sütün içine 5 diş doğranmış sarımsak konur ve 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen sütün içine 1 çorba kaşığı bal ekleyip iyice karıştırılır. Günde 3 kere sıcak sıcak birer kahve fincanı içilir.
• 2 su bardağı sütün içine 1 tane kuru incir doğranır. Kaynatıldıktan sonra 20 dakika bekletilip süzülür. Günde 2 kere bir çay bardağı içilir.
• 1 su bardağı sıkılmış turp suyu ile 1 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. Bir şişeye konup 12 saat bekletilir. Gün içerisinde saat başı birer tatlı kaşığı yenir.
• 1 su bardağı şalgam suyunun içine 2 tatlı kaşığı bal ekleyin ve 5 dakika kaynatın sonra sıcak için.