Kulak Hastalıkları Nelerdir? En Sık Görülen Kulak Hastalıkları Ve Belirtileri...
Duyu organlarımızdan, sesleri işitmemize yarayan kulaklar, aynı zamanda vücut dengesini de sağlayıcı bir organdır. Kış mevsimi, soğuk havalar, mevsim geçişleri ya da enfeksiyonlar kulakta bazı hastalıklara yol açabiliyor. Peki nedir bu kulak rahatsızlıkları? Kaç çeşidi vardır? Nasıl belirti gösterir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız sizler için detaylı olarak derledik.
Kulak rahatsızlığı bazen bir üşütmeden bazen de enfeksiyondan kaynaklanabilir. Erken tanı ve tedavi bu durumda çok önemlidir. Bu yüzden kulakta hastalığa neden olan durumlar ve belirtilerin bilinmesi gerekir.
Kulak Hastalıkları Nelerdir?
Kulak hastalığı, kişiye rahatsızlık hissi veren hastalıklardır. Bu durum işitmeye bile engel olabilir. Bazı kulak hastalığı nedenleri havalardan kaynaklanabilirken bazıları da enfeksiyon kaynaklı olabilir. Kulak fonksiyonlarında bozukluk olması günlük hayatı da olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bu kulak hastalıklarını sıralayacak olursak şu şekildedir;
- Kulak çınlaması
- Kulak kiri
- Orta kulak iltihabı
- Orta kulakta sıvı birikimi
- Dış kulak iltihabı
- Kulak zarında delik
- Kolesteatom
- Otoskleroz
- Baş dönmesi yani vertigo
- Akustik Nörinom
- Kulak nezlesi
- Dış kulakta egzema
Kulak rahatsızlıklarını bu şekilde sıralayabiliriz. Tabi ki bazen soğuk algınlığı ve gripte kulak ağrılarına neden olabilir. Kulak işitme ve dengeyi sağlayan vücudun önemli organlarından biri olup bu hastalıklar kısa süre içerisinde tedavi edilmezse ilerleme göstererek kulakta ciddi ve kalıcı hasarlara yol açabilir.
En Sık Görülen Kulak Hastalıkları ve Belirtileri
Kulak şikayetlerinde en sık rastlananı kesinlikle kulak kiri ve çınlamasıdır. Ayrıca kulakta iltihap birikmesi de sık rastlanan kulak şikayetlerinden biridir. Peki kulakta bir hastalık olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kulakta hastalığın ilk belirtisi ağrı şikayetidir.
Eğer kulakta ağrı ya da çınlama, uğuldama gibi sorunlar varsa bir hastalık başlıyor olabilir. Ayrıca bir başka önemli belirti ise kulak akıntısıdır. Kulak içerisinden iltihap ve sıvı akması halinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bir başka kulak hastalığı belirtisi de işitmede sorun yaşanmasıdır. Baş dönmesi, denge sağlamada bozukluklarda kulakla ilgili hastalıkların habercisi olabilir. Kulakta tıkanıklıkta bir belirtidir.
Kulak şikayetleri alerjik olarak da belirtiler gösterebilir. Bazı kokulara, toza vb. gibi durumlara alerjik reaksiyon gösteren buruna bazen kulakta eşlik edebilmektedir. Yine bir başka rahatsızlık belirtisi olan işitmede azalma bir hastalıktan dolayı yaşanabileceği gibi bazen de yüksek sese maruz kalmadan da kaynaklanıyor olabilir. Hastalığın tedavisinde belirtiler çok önemlidir. Çünkü belirtiler sayesinde erken teşhis yapılabilmekte ve hastalığın adı konulmaktadır. Böylece ilerlemeden tedavi edilebilmektedir.