Küçük Dil Ne İşe Yarar? Küçük Dilin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Vücudumuzda bulunan hemen hemen her organın ve yapının işlevsel bir amacı bulunur. Bu yapılardan bir tanesi de küçük dildir. Konuşma, sıvı üretimi gibi temel işlevlerden sorumlu olan küçük dilin farklı görevleri de bulunmaktadır. Küçük dil ne işe yarar küçük dilin vücuttaki görevleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Küçük dil, damağın arka kısmında sallanır halde bulunan, ağzın tam olarak açılmasıyla birlikte görülen, palatine uvula olarak da adlandırılan bir et parçasıdır. Oldukça küçük bir boyutu bulunan bu et parçası uzun yıllar boyunca bilim insanları tarafından incelenmiş, ne işe yaramış olduğu hakkında da pek çok teori öne sürülmüştür. Geçmişten günümüze küçük dilin işlevselliği hakkında da birçok araştırma yapılmıştır.
Küçük Dil Ne İşe Yarar?
● Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı.
● Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
● Damağın kapanmasına yardımcı olan küçük dil, sıvıların ve katı gıdaların buruna girmesinin önüne geçer.
● Etrafında tükürük bezi yer alan küçük dilin konuşmayı rahat bir biçimde sürdürebilmemize dair önemli bir işlevi bulunur.
● Kelimeler ve sesler doğru bir biçimde çıkabilmesi için küçük dilin bulunması gerekir.
Küçük Dilin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?
Küçük dilin görevleri yalnızca konuşma amaçlı da değildir. Tükürük üretiminden sorumlu olan seröz bezi küçük dil tarafından salgılanır. Çevresinde bazı kas lifleri ve alveoler bezler bulunur. Bu sayede bazı bakterilerin vücuda girişini engellenmesini sağlar.
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşumuna yönelik engelleyici etki yaratır. Vücutta genellikle pozitif yönde etkiler gösterse de uyku sorunlarına yönelik negatif etki de doğurabilen bir yapısı bulunur. Horlama ve uyku apnesinin oluşumunda küçük dilin büyük olması ve buna bağlı rahat nefes alamama gibi durumlarda ameliyat gerekebilir. Bazı kişilerde küçük dil alındığında ağızda kuruma da görülebilir.
Küçük dilin ağız içerisinde bir diğer önemli görevi ağzın nemli olmasını ve boğazın kurumamasını sağlamaktır. Bu kayganlık sayesinde boğaz şişmesinin de önüne geçilebilir. Bazı hastalıklarda (özellikle grip ve soğuk algınlığı) küçük dil de bademciklerle birlikte şişerek kişide gıda tüketiminde mide bulantısı hissi yaratır. Kişinin günlük yaşamında zorluk doğuran ve bu gibi hastalıkları ağır geçirmesine neden olan durumlarda da küçük dil alınabilmektedir. Bu süreçle ilgili olarak kulak-burun-boğaz doktoru muayenesinden sonra tedavi planı çıkarılır.