SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kronik Ürtiker Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kronik Ürtiker Geçer Mi, Nasıl Geçer?

Ciltle alakalı yaşanabilecek bazı hastalıklar bulunuyor. Bu hastalıklar arasında ürtiker hastalığı çok dikkat çekiyor. Ürtiker hastalığının nasıl oluştuğu ve hangi belirtileri gösterdiği insanlar tarafından merak edilen bir konudur. Kronik ürtiker nedir, belirtileri nelerdir? Kronik ürtiker geçer mi, nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Kronik ürtiker, kaşıntı belirtisiyle kendini gösteren ve bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır.

Kronik Ürtiker Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kronik ürtiker halk arasında kurdeşen olarak bilinir. Cilt üzerinde belirli nedenlerden dolayı aniden kendini gösteren kırmızı lekelerdir. Ürtiker hastalığı kişilerde döküntü olarak da görülebiliyor. Vücudun her bölgesinde çıkabilen ve kaşıntıya neden olan bir hastalıktır. Kurdeşen dökmek tabiri bu hastalıktan geliyor.

Döküntülerin boyutu kişilere göre değişebiliyor. Farklı nedenlerle ortaya çıkan bu hastalık, şiddetli kaşıntıyla insanların zor bir süreç yaşamasına neden oluyor. Hem kaşıntı hem de görsel olarak rahatsızlık veren bu hastalığın net görülen bazı belirtileri bulunuyor. Bu belirtiler görüldüğünde insanların büyük sorunlar yaşadığı gözlenmiştir. Herkesin merak ettiği ürtiker hastalığının net görülen belirtileri şu şekildedir;

  • Döküntü
  • Kabarıklar
  • Kırmızı lekeler
  • Şiddetli kaşıntı
  • Şişlikler

Vücutta görülen bu belirtiler kurdeşeni gösterir. Kurdeşenin ortaya çıkmasının bazı nedenleri bulunur. Özellikle bazı durumlarda psikolojik nedenlerden dolayı da ürtiker hastalığının insanlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Ürtikerin iki çeşidi bulunuyor. Kronik ve akut olmak üzere ikiye ayrılır. Akut ürtiker, 6 haftayı geçmeyen ürtiker çeşididir. Kronik ise 6 haftadan daha fazla süren ürtikerler için kullanılan bir terimdir. 

Kronik Ürtiker Geçer mi? Nasıl Geçer?

Kronik ürtiker genellikle insanların hayatı boyunca sürer. Belirli zamanlarda aniden ortaya çıkarak insanları rahatsız edebilir. Ürtikerin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçlar histamin salgılamasını dengeleyerek, cildin hasar görmesini önlüyor. Fakat doktorlar ürtikerin altında yatan sebebi araştırmak için bazı testler yapabiliyor.

Özellikle bu durumun psikolojik olup olmadığını öğrenmek için bazı yöntemler uyguluyor. Ürtikerler alerjilerden dolayı da ortaya çıkabiliyor. Kişilerde görülen yoğun kaşıntı, krem ve ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. Kronik ürtiker insanların hayatı boyunca devam eden ve belirli zamanlarda aniden ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.