Kronik Atopik Dermatitli hastaya umut!
Pierre Fabre Dermokozmetik Türkiye, 16 Haziran 2013’de Fransa’nın güneyinde Avène kasabasında yer alan Avène Hidroterapi Merkezi’ne Kronik Atopik Dermatitli 14 yaşındaki Ata Özmat’ı tedaviye götürüyor.
Tedavi süreci olan 3 hafta boyunca Ata Özmat’a refakatçi olarak babası Derviş Özmat eşlik edecek. 3 haftalık Avène Hidroterapi Merkezi’nde uygulanacak olan termal kür terapi ve tedavisi sayesinde hastalığın belirtilerinin azalacağı, hastalığın atak dönemlerinin oluşumunun gecikeceği, yoğun ilaç kullanımına ara verileceği, yapılan bir toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Avène Hidroterapi Merkezi’nde tedavi edilecek olan Ata Özmat’ın Türkiye’deki takip ve kontrolleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin tarafından yapılıyor.
Avène Hidroterapi Merkezi’ne tedavi ziyareti öncesi yapılan basın toplantısı Pierre Fabre Dermokozmetik Türkiye Ülke Direktörü Orhan Koçer, Dermatolog Dr. Fügen Erdoğan Çekin ve Avène Ürün Müdürü Simge Ertuncay’ın katılımıyla gerçekleşti.
Avène Hidroterapi Merkezi Dermatologları tarafından 3 hafta boyunca termal kür uygulanarak tedavi edilecek olan Ata Özmat’ın tedavi öncesi durumu ile ilgili olarak Dermatolog Dr. Fügen Erdogan Çekin toplantıda şunları söyledi; “Atopik Dermatit, genellikle çocuklarda ortaya çıkan oldukça kaşıntılı döküntülerle karakterize, kronik seyirli, tekrarlayan, inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Genellikle ilk bir iki yaş içinde başlar ve daha sonraki dönemlerde ortaya çıkacak olan alerjik rinit yada astım gibi bir hastalığın öncüsü olabilir.” Çekin “Hastamız Ata Özmat küçüklüğünden beri Atopik Dermatit’in en şiddetli formunu yaşıyor ve çok yoğun ilaç kullanıyor. 3 haftalık Avène Hidroterapi Merkezi’nde uygulanacak olan termal kür terapi ve tedavisi sayesinde hastalığın belirtilerinin azalması, hastalığın atak dönemlerinin oluşumunun gecikmesi, bu vesileyle de yoğun ilaç kullanımına ara verilmesini hedefliyoruz” dedi.
Pierre Fabre Dermokozmetik Türkiye Ülke Direktörü Orhan Koçer toplantıda yaptığı konuşmada Avène’nin öyküsünü şöyle anlattı; “Her şey, Marquis de Rocozel’in 1736 yılında şiddetli kaşınma hastalığına yakalanmış atını doğaya terketmesi ve atının tesadüfen Avène sularında iyileşmesiyle başlar. Bu sayede Avène Termal Su'yunun yatıştırıcı ve tahriş giderici özellikleri keşfedilir. Eczacı Pierre Fabre, 1975 yılında doğduğu bölgeye olan bağlılığı ile Sainte-Odile kaynağının haklarını satın alarak Avène Termal Suyu’nun gizemini çözmek üzere çeşitli araştırmalar yürütmeye başladı. Bu araştırmalar günümüzde hala devam ediyor” dedi. 1990 yılında Eau Thermale Avène markası hassas ciltlerin tüm ihtiyaçlarına cevap vermek üzere üretildi. Tüm bakım ürünlerinin kaynağında Avène Termal suyu yer almaktadır. 2007 yılında Avène Termal Banyoları üzerinde Su Laboratuvarı kurularak Termal Su’yun kompozisyonu ve gizemi üzerine araştırmalar sürekli olarak yürütülüyor.” dedi.
Koçer “2003 yılından beri Avène Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapmıştır. Bu yıl Türkiye’de 10. Yılını kutlayan Avène IMS verilerine göre Avrupa’nın 1 numaralı dermokozmetik markası oldu” sözleriyle de mutluluğunu ifade etti.
Avène Ürün Müdürü Simge Ertuncay ise yaptığı konuşmada “Doğanın kaynağında bulunan Avène Termal Su yeryüzünün derinliklerindeki kaynağından alınarak, el değmeden, depolanmadan alınarak Hidroterapi merkezine ve üretim tesisine yönlendiriliyor. Avène Hidroterapi Merkezi, 4-5 aylıktan itibaren çocuklar ve yetişkinler için atopik dermatit, her çeşit egzema türleri, sedef hastalığı, yanık ve yara izleri, şiddetli kaşıntı ve kronik pirurit, iktiyozisler gibi cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor. Her yıl dünyanın her yerinden ortalama 2600 hasta burada tedavi görmektedir. Bebek, çocuk ve yetişkinlerden oluşan hastaların %30’u atopik dermatit şikayeti ile buraya gelmektedir” dedi.
NOT: Atopik Dermatit her yaşta başlayabilirse de, genellikle olguların % 50 kadarında ilk yaş içinde, % 80 kadarında ise ilk beş yaş içinde başlamaktadır. Atopik Dermatit hastalarının %60-70’ inde aile öyküsü pozitiftir. Atopik Dermatit hastası çocukların %20-30’unda hastalık erişkinlikte de devam eder. Başlıca nedenleri arasında genetik yatkınlık, deri bariyer fonksiyon bozukluğu, immün sistem defekti, allerjen ve mikrobiyal antijenlere immün yanıtı olarak sayılabilir. Ana bulgularda kaşıntı ve kızarıklık (bebeklikte ve çocuklukta yüz, kol ve bacaklarda, ergenlikte eklem bölgelerinde) yardımcı bulgu olarak deri kuruluğu (İktiyoz, keratozis pilaris, deri enfeksiyonuna yatkınlık, serum IgE’sinde artma, gıda intoleransı) olarak görülür. Atopik Dermatit’in tetikliyeciler kişiden kişiye farklılık gösterir. Ciltteki kuruluktan, irritan maddelerden uzak durulmalıdır. Stres, sıcak ve terleme, enfeksiyonlar, allerjenler, alerjik besinlere dikkat edilmelidir. Tedavi sürecinde akut dönemde gelişen atakları önlemek, kronik dönemde ise uygun deri bakımını sağlayarak atak sayısını azaltmak olmalıdır.
Atopik dermatitli çocuklar ilerde iyileşir mi?
Atopik dermatit küçük çocuklarda daha şiddetli ve daha inatçıdır, yaş ilerledikçe hastalığın şiddeti azalır. Kendiliğinden iyileşme 5 yaş üzeri çocuklarda özellikle hafif vakalarda %40-60’tır. Erken çalışmalar atopik dermatitli çocukların %84’ünde ergenlik döneminde de hastalık belirtilerinin devam ettiğini gösterir.Atopik dermatitin yaygın olması, erken başlaması,ilave olarak astım ve saman nezlesinin olması, serum IgE seviyesinin yüksekliği, ailede atopik dermatit öyküsünün bulunması hastalığın ileriki seyri açısından kötü kriterlerdir.
Atopik dermatit önlenebilir mi?
Bebeğin ilk altı ayında anne sütü ile beslenmesi atopik dermatitten koruyucu olduğu bilinmektedir. Koruyucu tedavi yöntemleri ile atakların sayısı ve tekrarı azaltılabilir.