SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kortizonun hatalı kullanımı sağlığınızdan edebilir

Kortizon birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Her tedavi yönteminin yararları olduğu kadar zararları da vardır.Peki, kortizon kullanımının muhtemel zararları nelerdir?

|

Kortizon nedir

Kortizon, insan vücudunda bulunan kortizol hormonunun sentetik şeklidir. Kortizol hormonu, böbrek üstü bezlerinin kabuk kısmında salgılanan doğal bir hormondur.

Kortizon ilaçları ne zaman kullanılır?

Kortizon romatizmal hastalıklardan kan hastalıklarına, cilt hastalıklarından karaciğer hastalıklarına, sinir sistemi hastalıklarından hormonal hastalıklara kadar birçok hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanılmaktadır. Temel amacı, oluşabilecek olan iltihapları daha olmadan önlemek ya da oluşan iltihabı gidermeye çalışmaktır.

Kortizonun zararları nelerdir?

Her ilaçta olduğu gibi kortizon kullanımın faydalarının yanı sıra zararları da vardır. Bunlar:

Çocukluk ya da gençlik dönemlerinde uygulanan kortizon tedavisi sırasındave sonrasında gelişme bozuklukları oluşabilir. Kas zayıflığına, tansiyon yükselmesine, kemik erimesine ve hormon bozukluklarına kadar birçok olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Kortizon tedavisinin kontrolsüz bir şekilde uygulanması sonucunda “cushing” denilen hastalık ortaya çıkabilir. Cushing hastalığında bağışıklık sistemi gerileyerek vücudun tuz tutma oranı artar ve bu durumda da hipertansiyona sebep olur. Yağ sentezi artarak, kilo alımına ve kaslarda gerilme meydana gelmesine neden olabilir.
Uzun süreli kortizon tedavileri kaslarda erimeye yol açabilir. Bu durum özellikle kol,bacak ve gövde kısımlarında daha fazla olur.
Kortizon tedavisi tüberküloz mikrobunun yeniden aktifleşmesine sebep olabilir. Özellikle uzun süreli kortizon tedavisinde virüs ve mantar kaynaklı enfeksiyonlara karşı vücutta yatkınlık oluşabilir.
Uzun süreli kortizon tedavisi katarakt gelişimine neden olabilir.
Kortizonun vücutta su ve tuz tutar.Dolayısıyla özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip kişilerde önemli sorunlara neden olabilir.
Kortizonun böbrekler üzerindeki potasyumu atma özelliği de vardır. Potasyumun vücuttan atılımı kaslarda güçsüzlüğe yol açarak kalbin kasılmasından bazı hormonların düzenli salgılanamamasına kadar birçok soruna sebebiyet verebilir.
Kortizonlu burun spreyleri burunda kurumaya, kabuklanmaya ve kanamaya sebep olabilir.
Kortizon tedavisi aniden kesilmemelidir. Çünkü tedavinin aniden kesilmesi vücutta ani reaksiyonları da beraberinde getirebilir. Böbrek üstü bezlerinde kortizon bağımlılığı oluştuğundan aniden kesilmesi sonucunda hasta şoka girebilir.

Herhangi bir tedavi sürecinde kortizon kullanmadan önce doktorunuza danışmanız büyük önem arz etmektedir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.