SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kornea nakli hakkında bilinmesi gerekenler

Tıptaki yeni gelişmeler sayesinde kornea naklinde korneanın tamamen değiştirilmesine artık gerek duyulmamaktadır. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, modern kornea naklinin nasıl yapıldığını anlatıyor.

|

“Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklama ve gözü dış etkenlerden koruma görevine sahip, görme işlevinde önemli bir rolü olan saydam bir tabakadır. Aslında kornea insanların dış dünyaya açılan penceresidir. Korneanın saydamlığı birçok hastalık tarafından bozulabilir. Bu durum görme seviyesinin ciddi şekilde azalmasına yol açabilir.

Kornea neden bozulur?

Doğuştan gelen genetik hastalıklar, enfeksiyonlar ve travmalar bu rahatsızlıklar arasında sayılabilir. Ülkemizde kornea naklini en çok gerektiren hastalıklar arasında keratokonus yer almaktadır. Tedavide geç kalınan keratokonuslu hastalarda görme seviyesi çok azalabilir. Bu kadar ilerleyen keratokonus hastalarımız artık kontakt lens veya kornea içi halka tedavilerinden fayda göremeyecek duruma geldiğinde tedavi seçeneği kornea naklidir. Keratokonus kornea tabakasının sadece ön yüzeyini etkileyen bir hastalıktır. Bu nedenle keratokonuslu bir göze kornea nakli yaparken sadece korneanın ön kısmını değiştirmek gerekmektedir. Korneanın arka yüzeyini etkileyen hastalıklar ise özellikle katarakt cerrahisi sonrası ortaya çıkan komplikasyonlardır.”

Kornea nakli nedir?

Halk arasında kornea nakline göz nakli ismi verilmektedir. Aslında kornea nakli gözün en ön kısmında yer alan şeffaflığını yada şeklini kaybetmiş korneanın başka bir kişiden alınan sağlıklı bir donör kornea dokusu ile değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Tıbbi olarak kornea nakline keratoplasti adı verilir. Uzun yıllardır ülkemizde kornea nakli yapılsa da son yıllarda korneanın tamamının değiştirilmesi giderek daha az tercih edilmektedir. Eskiden hastalık nedeni ne olursa olsun tüm kornea nakillerinde kornea dokusu tamamen değiştirilmekteydi. Bu işlemin ciddi enfeksiyon, nakil dokusunun reddi ve düzensiz astigmat sonucu görememe gibi komplikasyonları vardı. Günümüzde kornea nakilleri, kornea dokusundaki hastalık korneanın hangi tabakasını tutuyorsa ona yönelik olarak yapılmaktadır.”

Doç. Dr. Volkan Hürmeriç “Korneanın ön tabakasının değiştirildiği kornea nakline ön lamellar keratoplasti (DALK), arka tabakasının değiştirildiği kornea nakilleri (DSAEK, DMEK) olarak adlandırılmaktadır. Bu tür kornea nakillerinde verici dokunun reddi ihtimali çok azalır. Ayrıca iyileşme süreci de kısaltılarak kişinin ameliyat sonrası görme süresi de hızlandırılır.”

Doç. Dr. Volkan Hürmeriç

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.