SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kornea Nakli

Kornea nakli, ölüden alınan saydam korneanın, hastanın görmesini azaltan ve artık işlevsiz hale gelmiş olan korneasıyla değiştirme işlemidir.

|

Kornea nakli en büyük ameliyatlardan biridir. Çünkü bu bir organ naklidir ve halk arasında göz nakli olarak bilinir. Ancak burada gözün değiştirilmesi söz konusu değildir. Esas olarak yapılan şey korneanın, yani gözün en ön tabakasının değiştirilmesidir.
 
Kornea nakli ameliyatı yaklaşık 1-1,5 saat sürer. Ameliyatın hemen ertesi günü hasta bazı şeylerin değiştiğini ve görmeye başladığını fark eder. Ama görüşün tam olarak yerleşmesi bir yılı bulur.
 
Kornea nakli yöntemleri
 
Buradaki hedef, 1 seneden sonra, yani bütün dikişler alındıktan sonra hastanın yaşamını sürdürebilecek görüntüye sahip olabilmesidir.
 
Keratokonus grubu, kornea nakline en iyi yanıt veren hasta gruplarından biridir. Bu grupta atılım riski, diğer gruplara göre çok daha düşüktür. İyi sonuç alınabilen bir hastalık grubudur.

Video: Kornea Nedir?

Kornea nakli tam katman olarak yapılabileceği gibi, yarım kat kornea nakli de yapılabilir. Bu nakil klasik yöntemle de lazerle de yapılabilir. Naklin hangi yöntemle yapılacağına karar verilirken hastanın göz yapısı dikkate alınır.
 
Tedavinin amacı
 
Kornea nakli yapıldıktan sonra hasta 3 hafta kadar çalışamayabilir. Fakat normal günlük hayatını sürdürür.
 
Hastalar birinci gün, birinci hafta, birinci ay, üçüncü ay, altıncı ay, dokuzuncu ay, birinci yıl olmak üzere sık aralıklarla kontrol edilir. Bu kontroller sırasında gerekli görülürse dikiş alımları yapılır. 1 yılın sonunda artık hasta nakledilen korneaya alışmış, gözü tamamen iyileşmiş hale gelir.
 
1 yıldan sonra gözlük ya da kontak lens kullanımı yeniden gündeme gelebilir. Ancak hasta bunları kullansa bile tedavi amacına ulaşmıştır ve hasta görebilmektedir.

Kornea ameliyatı



© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.