Köpekler neden patilerini yalar?
Köpeklerinizin sıklıkla tekrarladıkları bazı hareketler hastalık habercisi olabilir mi? Örneğin, köpekler neden sürekli patilerini yalamaya başlar? Bu konuda endişelenmek gerekir mi? İşte yanıtları…
Belki de, köpeklerinizin patilerini yalamasını şimdiye kadar hep normal karşıladınız. Onların da bizler gibi bazı alışkanlıkları olabilir ne de olsa. Ancak, köpeklerin patilerini sürekli yalıyor olması bazı sağlık sorunlarına işaret edebilir… O yüzden , köpeğiniz patilerini yalamaya başladıysa, veterinerinize bu konu hakkında danışmanızda fayda olacak. İşte bakın neden...
Veteriner Doug Metzler, köpeklerin patilerini sürekli yalamalarının en yaygın nedeninin alerjiler olduğunu belirtiyor. Ve bu durumu şöyle açıklıyor: “Atopi, çim, ağaç ve polenler, küf sporları, toz ve ev tozu akarı gibi çevresel alerjenlere karşı oluşan alerjileri ifade eder. Alerji, alerjenlerin ciltle teması ve teneffüsü sırasında oluşur. Alerjik bir reaksiyon, cildi rahatsız eden, ardı ardına kimyasalların salınımını tetikler. Ne yazık ki, patilerde, bu rahatsız edici kimyasalların saldırmayı sevdiği hücrelerden bolca bulunur.”
Veteriner Metzler, atopi ile başa çıkmanın en etkili yollarından birinin alerjenlerden kaçınmak olduğunu belirtiyor. Ancak, köpeğinizi koruyucu bir balon içerisine alamayacağınıza göre, en iyi çözümlerden biri olarak köpeğinize haftada en az bir kere, epsom tuzuyla banyo yaptırmanız öneriliyor.
Köpeklerinizin minik patilerini yalıyor olmasının diğer olası nedenleri arasında bakteri veya mantar enfeksiyonu, interdigital kist, kanser ve belirli bir bölgedeki yaralar sayılabilir. Köpek arkadaşlarımızın patilerinin rengini ve dokusunu bu tür durumlarda kontrol etmelisiniz. Kırmızılık ya da pürüzler, fazla yalama sonucu oluşan irritasyona işaret edebileceği gibi, bazı ciddi tıbbi durumlara da işaret edebilir.
Veteriner Metzler, son olarak, köpeğinizin patisini sürekli yalıyor olmasının altında davranışsal değişiklikler olabileceğinin altını çiziyor. Bunlar arasında, endişe, sıkılma, obsesif kompulsif bozukluklar yer alıyor.
Tıbbî sorunlarla başa çıkmak için mevcut tedavi seçenekleri olduğu gibi, davranışsal değişiklikler konusunda da köpeğinize yardımcı olacak terapi seansları yapılır. Sonuç olarak, köpek arkadaşlarımızın fiziksel ve mental sağlıklarını düzenli bir şekilde korumaları için, endişelendiğiniz bir durum olduğunda veterinerlere danışmak en güvenli yol olacaktır.
Seda Kabil / PembeNar Özel