SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Konjonktivit ihmal edilirse görme azalmasına neden olabilir

Yaz birdenbire başladı… Havalar çok sıcak ve nem oranı çok yüksek. Nefes almanın bile giderek zorlaştığı bu havalarda göz enfeksiyonları da artış gösteriyor.

|

Özellikle aile içerisinde, okullarda, hatta mahalle ve semtlerde salgınlar yapabilen viral göz enfeksiyonları Hisar Intercontinental Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu ile konuştuk...

Viral göz enfeksiyonlarının (adenoviral konjonktivit) kendisini gözde kızarıklık, sulanma, batma ve ağrı şikâyetleri ile gösterdiğini dile getiren Op. Dr. Eroğlu; ‘Işıktan rahatsız olma şikâyeti çoğunlukla vardır. Kulak önünde şişlikler göz kapaklarında şişlik ve konjonktiva altı kanamaya bağlı hastalar arasında paniğe yol açan tablolar olabilir. Çocuklarda ise ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı görülebilir. Hastalığın 1 hafta kuluçka süresi vardır. Enfeksiyon 10 ile 20 gün arasında sürebilir. İlk on günlük süreçte başkasına da bulaşabilir. İnsandan insana; daha çok direkt temas ya da hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşır. Ayrıca solunum yoluyla da (damlacık) bulaşabilen konjonktivit küçük salgınlara yol açabilir. Özellikle aile bireyleri arasında ortak kullanılan havlular, sarılma, tokalaşma ile bulaşma olabilir. Ayrıca hasta kişilerin gözlük, şapka ve yastık gibi özel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması da bulaşma riskini artırır. Toplu taşıma araçlarında seyahat sırasında hasta kişilerin ellerinden başkalarına bulaşabilir. İş yeri ortamında aynı bilgisayarı veya telefonu kullanma ile başkalarına bulaşabilir. Ancak yaz aylarında en önemli bulaşma yolu yüzme havuzlarıdır. Bu yüzden hastalıklı kişilerin özellikle toplu kullanımı olan havuzlara gitmemesi gerekir. Hastalık önce bir gözde başlar, kısa sürede diğer göze geçer. Konjonktivit birçok hastada ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve daha sonrada şeffaf kornea tabakasının bulanıklaşmasına (keratit) yol açabilir. Bu durum hastalarda görme azalması yapabilir. Kişinin konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurması ve hastalık süresince kontrol altında olması gerekir. Aksi takdirde kalıcı görme azalmaları görülebilir. Özellikle kontakt lens kullanan hastaların kontak lensleri her iki gözden çıkarmaları gerekir. Lens kullanımı enfeksiyonun göze yerleşmesini kolaylaştır ve başka komplikasyonlara yol açar.

Tedavisinde direkt etkili bir ilaç yoktur. Daha çok rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Soğuk kompres faydalıdır. Antibiyotikli damlalar ile ikincil bir bakteriyel enfeksiyon oluşması engellenir. Tedavisi sırasında düzenli kontroller gerekir. Bu kontrollerde her hangi bir komplikasyon oluşmuşsa ek tedaviler uygulanır.’ açıklamasında bulundu.

Konjoktivitten Korunmak İçin…

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın

Gözlerinizi fazla ovuşturmayın.

Gözünüze dokunduktan sonra ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.

Konjoktivit olduysanız hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.

Soğuk kompres yapın. Soğuk kompres hem hastalığın iyileşmesini hızlandırır hem de rahatlama sağlar.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.