Kolesterol Baş Ağrısı Yapar Mı? Yüksek Kolesterolün Baş Ağrısı Nasıl Olur, Nasıl Geçer?
Kolesterol baş ağrısı yapar mı? Yüksek kolesterolün baş ağrısı nasıl olur, nasıl geçer? Kolestrol nedir? Hangi durumlarda kolesterol yüksek çıkar? Kolesterolün düşük olması da risk barındırı mı? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.
Öncelikle, baş ağrısına yol açabilen daha çok arteriyel hipertansiyon ve kolesteroldür. Hem kolesterol hem de yüksek tansiyon kardiyovasküler risk faktörleridir. Bu nedenle takip edilmelidir.
Kolesterol Baş Ağrısı Yapar mı?
Çok yüksek kolesterol ciddi olabilecek sorunlara neden olabilir. Komplikasyonların dışında çok az belirti ortaya çıkar, ancak bazı belirtiler, özellikle risk altında olanlarda uyarı verebilir.
Hiperkolesterolemi, litre kan başına 2 gramdan daha yüksek bir kan kolesterol düzeyine karşılık gelir. Çoğu zaman, bu hiperkolesterolemi semptomlara neden olmaz ve tesadüfen rutin bir biyolojik değerlendirmede veya risk altındaki deneklerde (aşırı kilo, diyabet) tarama sırasında keşfedilir.
Semptomlara neden olduğunda, yüksek kolesterol baş ağrısına, baş dönmesine veya kas ağrısına neden olabilir, ancak bu semptomlar ortaya çıktığında, genellikle zaten kardiyovasküler komplikasyonlar aşamasındayız.
Yüksek Kolesterolün Baş Ağrısı Nasıl Olur?
Yüksek tansiyon genellikle yüksek kolesterol seviyeleri ile ilişkilidir. Ailesel hiperkolesterolemi durumunda, ksantomlar veya ksantelazma adı verilen deri lezyonlarını gözlemleyebiliriz, deri altı kolesterol birikimlerine karşılık gelir. Genellikle göz kapakları seviyesinde bulunurlar.
Yüksek kan kolesterolü izole ve komplike değilse semptomlara neden olmaz. Ancak belirli bir aşamadan itibaren baş ağrısı gibi işaretler ortaya çıkabilir; bunlar sıklıkla ilişkili yüksek tansiyona bağlı olabilir. Ağrı genellikle ense kökünden gelir.
Yüksek Kolesterolün Semptomları Nelerdir?
Yüksek kolesterol semptomları ortaya çıktığında, inme veya miyokard enfarktüsü gibi yüksek kardiyovasküler olay riski nedeniyle acil olarak tedavi gereklidir. Tam bir kardiyolojik değerlendirme yapılmalıdır. Genellikle statinlere dayalı olarak, kolesterol seviyelerini düşürmek için ilaç tedavisi başlatılır.
Kolesterolemiyi ve gerekirse ağırlığı stabilize etmeyi amaçlayan, yağ oranı düşük katı bir diyetle ilişkilendirilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite tavsiye edilir. Serebral veya kardiyak trombotik kaza riskini sınırlamak için bu tedaviye antiplatelet ilaçlar eşlik eder.
Aşırı kolesterol ile ilişkili komplikasyonlar kardiyovaskülerdir. Arterleri yavaş yavaş tıkayacak aterom plaklarının oluşumunu gözlemleyebiliyoruz. Beyni besleyen arterlere gelince, tekrarlayan baş ağrılarını gözlemleyebiliriz.