SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kolesistektomi Nedir? Hangi Hastalıklarda Kolesistektomi Ameliyatı Yapılır?

Hastanelerde veya çevrenizde duyabileceğiniz kolesistektomi bir tedavi yöntemidir. Kolesistektomi nasıl bir tedavi yöntemidir veya hangi hastalığın tedavi yöntemidir? Kolesistektomi nedir? Kolesistektomi ameliyat mıdır? Kolesistektomi hangi nedenlerden dolayı yapılmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

|

Kolesistektomi ismi kulağa karışık geldiğinden ötürü zor bir tedaviymiş gibi algılanmaktadır. Kolesistektomi ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve sonuçları bir araya getirdik.

Kolesistektomi safra kesesinin belirli rahatsızlıklarından dolayı insan vücudundan ayırmak için yapılan ameliyat türüdür. Kolesistektomi iki farklı şekilde uygulanabilmektedir.

Kolesistektomi Nedir?

Safra kesesinin insan vücudundan alınması işlemidir. Karaciğerin yanında yer alan safra kesesi sindirime yardımcı bir organdır. Bazı durumlarda safra kesesi insan vücuduna yarardan çok zarar sağlamaya başlaması ile safra kesesinin vücuttan alınması gerekir. Bu işleme genel olarak kolesistektomi denmektedir. Kolesistektomi kapalı olarak yani kamera ile yapılabilir veya açık ameliyat olarak da yapılabilmektedir.

Kolesistektomi kameralı yapılıyorsa bunun ismine Laparoskopik Kolesistektomi denir. Büyük bir kesik açılması gerekirken birkaç küçük delik ile kamera sokulup safra kesesinin yerinden alınma işlemidir. Kolesistektomi günümüzde en sık uygulanan ameliyatlardan bir tanesidir. Kameralı yapılacak ameliyatlar için 5-10 mm’lik küçük delikler açılmaktadır. Safra kesesi açılan küçük deliklerin birinde dışarıya alınmaktadır.

Kolesistektomi daha önce karın ameliyata olmuş kişilerde kapalı olarak yapılması mümkün olmadığı için açık olarak yapılmaktadır. Hastanın yaşına ve kilosuna göre ameliyat süresi uzasa da ortalama olarak kolesistektomi ameliyatı 45 dakika sürmektedir. Hastaya genel anestezi uygulanmaktadır.

Hangi Hastalıklarda Kolesistektomi Ameliyatı Yapılır?

Safra kesesi ile birçok hastalıkta kolesistektomi yapılabilmektedir. Doktorun muayenesine göre karar vereceği ameliyat türüdür. Kolesistin ameliyatı şu tür hastalıklarda uygulanır;

● Safra kesesi taşları

● Biliyer Kolik (Safra kesesinde bulunan taşın veya taşların safra kesesinin çıkışını tıkaması sonucunda oluşan şişlik ve ağrı)

● Kolesistit (Safra kesesinin iltihaplanma durumudur. İnsan vücudunda bulantı kusma ve ateş yapabilmektedir.)

● Pankreatit

● Kolanjit (Safra yollarının enfeksiyonlanması. Son derece önemli bir rahatsızlıktır)

● Biliyer diskinezi (Safra kesesinin işlevini kaybedip safrayı boşaltamaması durumudur.)

● Safra kesesi kanseri

Kolesistektomi ameliyatları başarılı ve kolay geçmektedir. Kolesistektomi olan hastalar bir gün içerisinde taburcu edilmektedir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.