SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kolajen Nelerde Var? En Fazla Kolajen Bulunan Besinler Hangileridir?

Günümüz şartlarında beslenme şekillerinin sağlıklı olması en çok tercih edilen olgu haline dönüşmüştür. Sağlıklı beslenme için belirli faydalara sahip gıdalar tüketilmelidir. Gıdalarda vitamin, protein, mineral gibi olgular mevcuttur. Kişi vücudunda eksik olan bu olguları tamamlamak ya da almak için belirli gıdaları tüketir. Bireyin bilinçli bir şekilde beslenmesi için tüketilen gıdalarda hangi olguların olduğu bilinmelidir. Bu bilinçlilik hali tüketilecek gıdayı oluşturur. İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Kolajen terimi sıklıkla karşılaşılan terimler arasındadır. Özellikle gıda sektöründe kolajen ürününe rastlanır. Kolajenin ne olduğu, hangi besinlerde ve ne kadar var olduğu konusu yazıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. 

Kolajen Nedir?

Kolajen bir proteindir. Hareket sisteminin yapı taşını oluşturur. Bunun yanında kemik, kıkırdak, lif ve eklemlerin oluşumu ve etkin bir şekilde çalışması için gereklidir. 

Kolajen proteini, birbiri üzerine sarılmış üç alfa zincirinden oluşur. Piyasada var olan gıdalarda 30 tane değişik tipi tanımlanmıştır. 

Bu çeşitlilik gıdaların moleküler yapısından kaynaklanır. Vücutta doku ve organlarda bulunan çok sayıda farklı tip protein bulunur. Bu protein ilgili yapının işlevsel özelliklerini korumada görevlidir. Farklı tipteki proteinler farklı görevleri ile bir arada uyum içinde bulunur. Bu uyumluluk hali, vücudun sağlıklı kalmasını sağlar.

Anlatılan bu proteinlerden en önemlisini de kolajen oluşturur. Kolajen çeşitli gıdalarda vardır. Bu gıdalar tüketilerek vücuda kolajen proteini salgılanır. 

Kolajen Nelerde Var?

Kolajen birçok formdaki gıdalarda yüksek ya da düşük derecede mevcuttur. Orta derecede varlığını sürdüren kolajen gıdaları da mevcuttur. 

Kolajen proteini çeşitli formlarda alınabilir. Toz halinde, sıvı halinde bulunan gıdalar kolajen proteini içerebilir. 

Cilt ve beden sağlığı için mucizevi besin kolajen proteini genel olarak aşağıdaki gıdalarda vardır:

Kolajen yönünden en önemli kaynaklar:

  • Et, balık, sakatat, tavuk, sığır eti, hindi eti
  • Yumurta
  • Yeşil sebzeler
  • Sülfür bileşeni içeren besinlerde vardır.
  • Sarı ya da turuncu gibi renkli sebze ve meyvelerde vardır.
  • Kırmızı meyvelerde mevcuttur.
  • Süt ve süt ürünlerinde vardır.
  • Bazı kuru yemiş ürünlerinde kolajen mevcuttur.

En Fazla Kolajen Bulunan Besinler Hangileridir?

Bazı besinlerin kolajen oranları diğer gıdalara göre daha fazladır. Bu besinler tüketildiğinde vücuda daha fazla kolajen proteini girmiş olur. 

En fazla kolajen bulunan besinler şöyledir:

  • Kırmızı et
  • Beyaz etten tavuk eti
  • Balık eti
  • Yumurta
  • Süt
  • Yeşil sebzelerden nane, ıspanak, ada çayı gibi tüm yeşil olan sebzelerde kolajen fazla bulunur.
  • C vitamini bakımından zengin olan kırmızı ve turuncu meyvelerde kolajen fazla bulunur.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.