Koku Kaybı Neden Olur? Geçici Koku Kaybı Olmasının Sebepleri
Tat ve koku duyuları insan için oldukça önemlidir. Ancak bazı sebepler nedeni ile tat ve koku kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu durum hafife alınsa da ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle nedeninin araştırılması son derece önemlidir. Koku kaybı neden olur? Geçici koku kaybı olmasının sebepleri nelerdir detayları ile derledik.
Alerji, kronik rinit, soğuk algınlığı gibi sebepler nedeni ile koku ve tat kaybı oluşabilmektedir. Bu gibi durumlar meydana geldiği zaman kişilerin zaman kaybetmeden uzman bir doktora görünmeleri gerekir. Günümüzde yaşanan salgın Covid-19 nedeni ile de koku ve tat kayıpları yaşanabilmektedir.
Koku Kaybı Neden Olur?
Koku ile tat alma kayıpları doğuştan meydana gelebilir. Bunun yanında sonradan da oluşabilen bir durumdur. Doğuştan gelen koku ve tat kayıplarında kişiler yalnızca bazı tatları ve kokuları alamamaktadır.
Doğuştan koku ve tat alınamaması spesifik anozmi olarak isimlendirilmektedir. Sonradan meydana gelen koku ve tat kayıplarının ise farklı sebepleri olabilmektedir. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir
Kafanın taban kısmında tümör meydana gelmesi
Yaşlanmaya bağlı tat ve koku alamama
Mulipl Skleroz rahatsızlığı
Alerji, grip ve soğuk algınlığı durumları
Çeşitli travmalar
Sinüs hastalıkları
Parkinson hastalığı
Tükürük bezlerinde meydana gelen rahatsızlıklar
Yüz felci
Nazal polip oluşumları
Sigara içmek
Beyinde meydana gelen sarsıntı ya da travmalar
Baş ve boyundan uygulanan radyasyon tedavileri
Alzheimer ve demans hastalığı
Uyuşturucu kullanmak
Şizofreni hastalığı
Dişlerin çürümesi
Kimyasal kokular
Kuru ağız
Çeşitli ilaçların kullanımı
Bazı vitaminlerin eksikliği
Koku ve Tat Kaybı Belirtileri Nelerdir?
Bu durumda koku ile tat almada yetersizlik meydana gelmektedir. Bunun yanında çarpık koku ve tat alma durumu da ortaya çıkabilmektedir. Koku ve tat alma duyusu tamamen kaybedildiği zaman kişiler hiçbir şekilde yedikleri besinlerin tadını alamaz.