SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Koku Alma Bozuklukları Nelerdir? Koku Alamama Bozukluğu Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Koku alma sorununu pek çok insan yaşayabilir. Koku alma bozukluğu nedeniyle beslenme şekli bile etkilenebilir. Tüketilen gıdalar ilk olarak koku yoluyla alınır. Sonrasında ise yeme isteği kokuyla gelir. Koku almak bu sebeplerden dolayı vücudun sistemli ve sorunsuz çalışması için önemlidir. Bu amaçla detaylı olarak koku alma bozukluklarının neler olduğu, koku alamama sorununun nasıl giderileceği ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.

|

 Koku almak bir bakıma burun organının tat alması işlemidir. Koku molekülleri burun ile alınır. Burunun içinde geriye doğru çarpar. Moleküller mukus tabakasına yapışır. Koku molekülleri dağılır ve hücrelere bağlanır. Bu hücreler beyne kadar gider ve sinyalleri ateşler aynı zamanda da gönderir. Bir insanda koku alma bozukluğu var ise bu kasıt edilen yolda bir sorun olduğunu gösterir. Kokuları alamama sorunu bir hastalıktır.

 Koku Alma Bozuklukları Nelerdir?

 Koku alma bozuklukları bazı nedenler ile meydana gelebilir ve gelişebilir. Koku alma bozuklukları bu nedenlerdir. Belirtileri de mevcuttur.

 Şu bilinmelidir ki tat alma duyusu koku alma duyusuna bağlı olarak çalışır. Koku almada sıkıntı var ise tat almada da sorun var demektir. Birbirinden ayrılmaz ikili olarak düşünülebilir.

 Koku alma bozukluğu yaşayan bireyler önce sevdikleri kokuları artık rahatsız edici bulurlar. Grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda zaten tat ve koku bozukluğu yaşanır. Eğer böyle bir hastalık yok ise koku alma bozukluğu için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 Koku alma bozuklukları alınan kokunun rahatsız edici olması, kokunun düzgün alınamaması ya da kokunun hiç algılanamaması bozukluklarıdır. Bu durumlar koku bozukluğundan dolayı tat duyusunda da yaşanır.

 Yaşlanma, soğuk algınlığı, tükürük bezi hastalığı, beyin sarsıntısı, diş çürüğü, kuru ağız, vitamin eksikliği gibi daha pek çok koku alma bozukluğuna neden olan hastalıklar vardır.

 Koku Alamama Bozukluğu Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

 Koku alamama bozukluğu çok ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden koku alamama bozukluğu için mutlaka doktora gidilmelidir.

 Öncelikle koku alamama bozukluğu sağlık kuruluşlarında test edilir. Bu test koku testi ile yapılır. Bir makine sayesinde kişinin koku alıp alamadığı aldıysa da ne kadar seviyede aldığı ve hissettirdiği duygu saptanır.

 Bu testler 8'li test ve 40'lı test şeklinde isimlendirilir. 8li test kişinin hangi kokuyu aldığı, bu kokuyu ne seviyede aldığı, birbirinden ayırt etme durumunun saptandığı testtir.

 40'lı test ise, birbirinden farklı kokuların ayırt edilme durumunu saptayan testtir. Oldukça uzun süren bir testtir. Çünkü bu testte 40 farklı koku ele alınır. Bu test kişinin en az 1 saat testte tabi tutulmasını gerektirir.

 Bu testler sonucunda koku alamama bozukluğu belirli ölçüler ile saptanır. Bunun sonucunda da koku alamama bozukluğu tedavi ile giderilir.

 Bu bozukluğun tedavisinde önce kişinin varsa burun etinin alınması işlemi yapılır. Burunun havalanma bozuklukları giderilir. Yol açan nedenler adımlar ile yok edilir.

 Burnun havalanma bozukluğu giderildikten sonra ilaç tedavisine geçiş yapılır. İlaç müdahalesi de işe yaramıyorsa koku alma egzersizleri kişiye yaptırılır. Bu egzersizler beyindeki koku merkezini aktif hale getirmeye yöneliktir.

 Bu egzersizler hastanın gün içerisinde belirli bazı kokularla çalışmasını gerektirmektedir. Enfeksiyon sonucunda koku alma bozukluğu meydana geldiyse kolay bir şekilde giderilir.

 Bu tedavi yöntemleri dışında koku alamama bozukluğunu gidermek için şu yöntemler de uygulanır:

Alerji ve burun akıntısı giderici ilaçlar verilir.

Ağız kuruluğunu gidermek için ilaçlar verilir.

Poliplerle beraber tümörler temizlenir.

Gerekirse buruna cerrahi müdahale yapılır.

Sağlıksız dişlerin de onarımının yapılması gerekir.

Sigara kullanımı varsa bırakmak gerekir.

Uyuşturucu kullanımı varsa bırakmak ve tedavi olmak gerekir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.