Kodlama bilmeyen ile okuryazar olmayan aynı görülecek
Maker Codes kurumunun kurucularından Volkan Keskin, kodlama ile ilgili önemli bilgiler verdi ve kodlamanın geleceğin dünyasındaki yerini anlattı.
Çocuklarınızı ve sizi yarının dünyasına hazırlayan Maker Codes kurumunun kurucularından Volkan Keskin, 2017 yılının toplumumuzda kodlamanın öneminin çok hızlı bir şekilde anlaşıldığı bir dönem olarak yaşandığını, Batı dünyasına göre bu bilinçlenmenin yaklaşık 2 sene gecikmeli geldiğini ama bunun çok önemli bir fark olmadığını belirtti.
Keskin, yapay zekanın yaptığımız pek çok işi devralacağını şoförlük diye bir meslek kalmayacağını, çiftçilere, postacılara, işçilere ihtiyaç olmayacağını, fast food mutfağında çalışanların görülmeyeceğini, mali müşavir, avukat, bankacı gibi mesleklerin de kurbanları arasında olacağını söyledi.
Üç yıldır herkese ve her yaşa kodlama eğitimi veren kurumun “eğlenerek öğrenme” ilkesiyle yürüttüğü atölye çalışmalarına katılarak kendi programınızı oluşturup, kısa zamanda temel ve orta düzey kodlama bilgisine erişmeniz mümkün kılınıyor. Maker Codes gelişen bilişim teknolojilerini geniş kitlelere aktararak ülkenin geleceğine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Mobil oyun kodlaması ve kodlama eğitimini birlikte götüren, böylece sinerji sağlayan Maker Codes, öğrencilerin aktif olarak projelerde yer alıp önemli tecrübeler kazanabilmesini sağlıyor. Maker Codes özellikle yeni neslin teknolojiyi üretken olarak kullanabilmesi için artık bir gereklilik olan kodlama eğitimlerini yeni nesle sağlıklı bir şekilde iletmeyi hedefliyor.
“Dijital dönüşüme ters akımda yakalanmayalım”
Türkiye’de bu alanda hızlı bir gelişmenin yaşandığını, kodlama eğitimlerinin müfredata girdiğini hatırlatan Keskin, “Yeni nesil tabletlerle büyüyor. Herşey gibi aşırısı zarar olsa da, oyun oynamak kodlama konusunda bir altyapı hazırlıyor. Çocukların ilk girişi oyun kodlayarak yapılıyor. Oyun oynamayı seven çocuk bir adım önde giriyor kodlamaya. Yeni neslin teknoloji sevgisini üretime yönlendirmemiz gerekiyor. Elon Musk 13 yaşında ilk bilgisayar oyununu yaptı. O sırada biz de atari salonlarından çıkılmazken programlamaya yönlendirme yapılmıyordu. Türkiye’de potansiyeli olan bir nüfus var, bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Kodlama artık matematik ve biyoloji gibi temel eğitimin önemli bir parçası haline getirtilmeli” dedi.
Dijital dönüşüme ters akımda yakalanmamak için kodlamanın çok önemli olduğunu hatırlatan Keskin, imkanları bu konuda kullanmamız gerektiğini, okulların çoğunun biraz hazırlıksız yakalandıklarını, eğiticinin eğitimi programıyla pek çok okula katkı sağladıklarını, okullara kulüp dersi olarak da hizmet sunduklarını vurguladı.
“Kodlama bilmeyen ile okuryazar olmayan aynı görülecek”
Kodlamanın artık günlük hayatımıza girmeye başladığını söyleyen Keskin kodlama eğitiminin yakın gelecekteki önemi hakkında şu bilgileri verdi: “Çoğu işlemi online yapabildiğimiz günümüze kıyasla teknolojik açıdan çok ileride olan bir yakın gelecek düşünün. Bu yakın gelecekte 3b yazıcıların teknolojisinin de gelişmesiyle artık ihtiyaç duyduğumuz şeyleri satın almayıp, pek çok şeyi internetten indirip bu yazıcılarla evde üreteceğiz. IOT kavramının gelişmesiyle artık teknolojiden uzak kalan bir kişinin günlük yaşamını sürdürmesi çok zor olacak. Asansör kullanmayı bilmediği için sürekli merdiven kullanmak zorunda kalan bir birey düşünün. Meslek açısından da firmalar eleman alacakları zaman yabancı dilleri değil, hangi kodlama dillerini bildiğinizi soracaklar. Özellikle alt düzey mesleklerin AI ve robotlar tarafından yapılacağı dönemde en azından basit SQL komutlarını bilmeyenler okuryazar değil muamelesi görecekler.”
Volkan Keskin, yurtdışında kodlama eğitimine verilen önemi gözlemledikten sonra yakın gelecekte gideceği öngörülen noktada ülkemizin de atılım yapabilmesi için üzerlerine düşen katkıyı yapmak üzere Maker Codes eğitim kurumunu açtıklarını, 5 yaşından itibaren öğrenci aldıklarını, erken başlamanın avantajlı olduğunu ancak hiçbir yaşın geç sayılmayacağını belirtti.
Kodlama ağırlıklı programlar uygulayan Maker Codes, katılımcıları belli seviyeye çıkarıp geliştirdikleri projelerinde aktif olarak rol alabilmelerini sağlıyor. Mobil oyun konusunda ortak çalışmalar yürüten kurumda, katılımcılar çok erken yaşta mobil oyun yapıp yayınlayabilecek seviyeye gelebiliyorlar. Katılımcıların ebeveynlerine arzu ettikleri takdirde ücretsiz “Kodlamaya Giriş” eğitimi de veriliyor. Eğitimlerde bilgisayar oyunu kodlayan ebeveynler daha sonra evde çocuklarıyla tecrübelerini paylaşıp aile içi iletişimi arttırmış oluyorlar. Geri kaldığı düşünülen öğrenciye ücretsiz olarak ek yakalama dersleri veriliyor.
“Kodlama tüm eğitim sistemini değiştiriyor”
Kodlama ihtiyacının şu an dünyadaki tüm eğitim sistemlerini temelden sarstığını söyleyen Keskin şu bilgileri verdi: “Bugün Amerika’da 4 aylık bir bootcamp’i başarıyla tamamlarsanız, iyi bir firmada iyi bir yazılım pozisyonunda işe başlayabiliyorsunuz. Bu üniversite eğitimine duyulan ihtiyacın azalması anlamına geliyor. Hatta sırf online eğitimlerle bile bir meslek sahibi olmanız şu anda mümkün. Bu gelecekte offline eğitimin ortadan kalkması demektir. Şu an üstünde çalıştığımız projelerden biri de tüm eğitimlerimizin online olarak dünyanın dört bir köşesine sunmaktır.”
Maker Codes ekibi eğitim teknolojileri alanında en ileri gelişmelerin yer alacağı 23-27 Ocak 2018 BETT Londra fuarını ziyaret edip, bu konudaki en iyi firmalarla görüşmeler gerçekleştirmenin hazırlıklar içinde. STK kapsamında özel bir kurumsal şirketin çalışanlarının çocuklarına düzenleyeceği projesinde destek olunması, tamamen katılımcılar tarafından üretilen ilk mobil oyunlarını bu yazın Android markete sunulacak olunması, her yaz düzenli olarak yaptıkları bu sene kapsamını daha da geliştirdikleri 10 günlük yoğunlaştırılmış bir kamp planlanması da diğer hazırlıklar içinde yer alıyor. Günde 9 saat sürecek 10 günlük yoğun kampta kodlama ile hiç tanışmamış kişileri internet ve mobil projeler üretir hale getirmek hedefleniyor.