KOAH öldürüyor!
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), günümüzde tüm dünyada görülen 4’üncü en sık ölüm nedeni olduğunu ve bunun 2020 yılında 3’üncü sıraya yükseleceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Süerdem, yaptığı açıklamada, KOAH’ın en önemli nedeninin yüksek oranda sigara tüketimi olduğunu söyledi.
KOAH’ın, tüm dünyada sık görülen kronik hastalıklarından olduğunu ifade eden Prof. Dr. Süerdem, "Sigara içenlerin yaklaşık olarak 3’te birinde KOAH gelişmektedir ve 40 yaş üstü nüfusta yüzde 10-20 arasında görülmektedir" dedi.
Süerdem, erken yaşta sigaraya başlayanlarda, yoğun sigara içicilerinde KOAH’ın çok daha genç yaşlarda ortaya çıkabileceğini işaret ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye’de 4-5 milyon civarında KOAH hastasının olduğu düşünülmektedir. Sigara içme oranlarının bu seviyede sürmesi halinde önümüzdeki yıllarda KOAH salgını artarak devam edecektir. KOAH teşhisini koymada temel kriter, başta sigara dumanı olmak üzere her türlü zararlı gaz veya partiküllere uzun süre maruz kalan kişilerde soluk testi yapılmasıdır. Erken evrelerde, hastalar hastalıklarını fark etmedikleri için ancak şikayetlerin çok arttığı ileri dönemlerde tespit edilirler. KOAH’lı hastaların çok az bir kısmına teşhis konularak tedavi başlanmaktadır. Türkiye’de KOAH’lı hastalarımızın ancak yüzde 10 kadarını teşhis ve tedavi edebilmekteyiz. Bu nedenle derneğimiz KOAH hakkında sağlık çalışanlarını ve halkı bilinçlendirmek amacıyla uzun yıllardır eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir."
Sağlık bütçesine getirdiği yük
Prof. Dr. Mecit Süerdem, "KOAH, günümüzde tüm dünyada görülen 4’üncü en sık ölüm nedenidir ve bunun 2020 yılında 3’üncü sıraya yükseleceği tahmin edilmektedir" diyerek, her yıl yaklaşık 3 milyon civarında insanın KOAH nedeni ile hayatını kaybederken, bu rakamın tüm ölümlerin yüzde 5’ine karşılık geldiğini vurguladı.
2020-2030 yıllarında dünya genelinde yaklaşık 5 milyon, 2050 yılında ise 10 milyon kişinin her yıl KOAH nedeni ile hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini belirten Süerdem, şunları kaydetti:
"Ülkemizde KOAH ile ilgili rakamlar çok daha kötüdür. Sağlık Bakanlığının 2004 yılında yayımladığı Ulusal Hastalık Yükü ve Maliyet Etkinlik Çalışması’nın sonuçlarına göre KOAH, Türkiye’de ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında 3’üncü sırada yer almaktadır. KOAH, her yıl yaklaşık 50 bin insanımızın erken yaşlarda ölümüne neden olmaktadır. KOAH’ın ölüm rakamlarının dünya geneline oranla ülkemizde fazla olmasının suçlusu, büyük oranda yüksek sigara içme oranıdır. Akciğerlerdeki ağır hasara bağlı olarak gelişen hastalık ve erken ölümlerle KOAH, ülkeler için ciddi insan gücü ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Tedavi maliyetleri göz önüne alındığında KOAH, sağlık bütçeleri üzerinde en fazla yük oluşturan hastalıklardan biridir. Avrupa Birliği ülkelerinin sağlık bütçelerinde KOAH’a ayrılan pay toplam bütçenin yüzde 4’ü kadardır. KOAH’ın senelik maliyeti ABD’de 50 milyar dolar, Avrupa Birliği ülkelerine ise 40 milyar avrodur."