SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kızıl Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genel olarak 5 ile 15 yaş arasındaki Çocuklarda gözlemlenen kızıl hastalığı günümüz şartlarında daha az tehlikelidir. İlk olarak boğaz enfeksiyonu şeklinde başlayan kızıl hastalığı deride kızıl döküntüler ve yüksek ateş ile devam eder. Kızıl hastalığının nedeni ise beta mikrobu adı verilen A streptokoklarıdır. Peki, kızıl hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar...

|

Geçmişten günümüze kadar geçen sürede kızıl hastalığının meydana getirdiği pek çok sonuç vardır. Özellikle 15 yaş ve altı çocuklarda gözlemlenen bu hastalığın erken tanı ve tedavisi mümkündür. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotik tedavisi hastalığın geçmesi için oldukça mühimdir.

Kızıl Hastalığı Nedir?

Kızıl hastalığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Strep boğaz enfeksiyonu şeklinde ortaya çıkar. Enfeksiyona neden olan bu bakteriler ağız ve burun içerisinde yaşar. Kızıl hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığın sonucunda vücutta kırmızı ve parlak döküntüler meydana gelir. Bu döküntüler eritrojenik toksin adı verilen bir zehir üretir.

Genel olarak tüketilen gıdalar ve içecek yolu ile bulaşmaktadır. Bu sebeple kızıl hastalığına yakalanmış olan kişilerin bardağını kullanmamak gerekmektedir. Ortak kullanımda olan eşyalar sayesinde kızıl hastalığı çok kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Aynı zamanda kızıl hastalığına sebep olan enfeksiyon cilt enfeksiyonuna sebep olabilmektedir.
​​​​​
Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kızıl hastalığının ortaya çıkması için gerekli olan birçok belirtisi vardır. Kızıl hastalığı enfeksiyona sebep olan bakterilerin vücut içerisine girmesi ile beraber 1 - 4 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkmaktadır. Kızıl hastalığı neticesinde kırmızı beneklerin üzerinde beyaz renkli ve sarı renkli bölümlerin oluştuğu, ağrılı şişlikler ile gerçekleşir.

İlk belirtiler ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 2 gün içerisinde ciltte döküntüler oluşmaya başlar. Bu kırmızı döküntüler çoğunlukla leke şeklinde oluşmaktadır. Daha sonrasında cilt pürüzsüz bir hale gelir. Vücut içerisindeki kırmızı döküntüler kızıl hastalığının ilerleyen evrelerde ise daha da çoğalmaktadır.

Vücutta meydana gelen bu döküntüler genel olarak kol, kasık ve boyun altlarında oluşmaktadır. Ayrıca yüzde kızarıklıklar meydana gelebilir. 6 aydan küçük olan bebeklerde çoğu zaman hafif bir burun akıntısı ve düşük seviyelerde ateş ile beraber nezle oluşur. Burun deliklerinin etrafında soyulmalar gözlemlenir. 6 - 3 yaş arası olan bebeklerde düşük dereceli ateş, kas ağrıları, eklem ağrıları ve nezle bulguları görülmektedir. Hastalığın belirtileri ise şu şekildedir:

Kusma, titreme ve baş ağrısı

Karın ağrısı

Boğaz ağrısı

Dilde görülen beyaz aşmanın arkasından kırmızılaşma

Boyun tutulması

Halsizlik

Kaşıntı

Döküntü

Ciltte kabuklaşma sonrasında soyulma

Ani başlayan yüksek ateş

Kızıl hastalığının tedavisi hastane içerisinde tedavi süreci toplamda 10 gün kadar sürmektedir. Bu süreçte hastaya antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi yöntemleri içerisinde ateş düşürücüler de bulunmaktadır. Ateş düşürücü ilaçların sayesinde, kızıl hastalığı sebebi ile oluşan ateşlenme hastalığının kısa bir zaman dilimi içerisinde normal hale getirilmesi sağlanmaktadır.

Kızıl Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Kızıl hastalığına yakalanmış olan kişi ağzını kapatmadan hapşırdığında ya da öksürdüğünde etrafa saçmış olduğu tükürük parçacıkları içerisinde bulunan bakteriler farklı insanların soluması ile bulaşır. Bakteriler, farklı insanlara bulaştıktan sonra genel olarak 2 ile 4 gün içerisinde hastalık belirtileri meydana gelmeye başladığı gözlemlenmiştir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.