SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kivi artık bizden

Kivi artık bizden

|


Mutfak / ŞULE ŞENTARLI


       Kivi ilk kez Türkiye’de satılmaya başlandığında, “Canınız ne istiyorsa onu düşünün, kivi onun tadında olacaktır" deniliyordu. Öyle miydi, değil miydi ayrı mesele, ama artık kivi sadece kendisi. Bu tüylü, sert kabuklu meyve, tam bir C vitamini deposu. Çinliler’in çok eskiden beri bildiği kivi, yüzyılın başında Yeni Zelandalı üreticiler tarafından yeniden keşfedilip, yetiştirilmeye başlanmış. Adını da buradaki bir kuş türünden, onun gibi tüyleri olduğu için almış. İtalya, Amerika ve yeni Zelanda dünyanın en büyük kivi üreticisi konumundalar.
       Kivi hızla yaygınlaşan bir asma türü. Türkiye’de, böyle tropik bir bitkinin yetişip yetişmeyeceği araştırmaları yapıldıktan sonra Trabzon’da pilot alanlarda ekimi yapılmış ve güzel sonuçlar alınmış. Kivi, ilk anda lüks bir meyve olarak görüldü; sonra bizden bir meyve olarak sokaklardaki tezgahlarda bile satılır oldu.
       Kiviyi çok değerli yapan, içerdiği C vitamini; neredeyse turunçgillerden üç kat daha zengin. Bu da özellikle gribal enfeksiyonlar için iyi bir koruyucu yapıyor onu. Günlük C vitamini gereksinimini karşılamak için bir tane kivi yemek yeterli oluyor.
       Sinir sistemi de C vitamini ile direkt ilişkili olduğundan özellikle stresli ortamlarda çalışanların kivi yemelerinde fayda var. Ayrıca fosfor, kalsiyum, magnezyum, folik asit ve potasyum açısından da zengin olan kivinin başka özellikleri de var. İçerdiği pektin sayesinde sindirim sistemini rahatlatıyor. Bu, lif içeren madde, kolesterol oranını da düşürüyor. Mikropları öldürücü ve iltihap giderici etkisi var. Birçok bitkiden farklı olarak aminoasit bakımından da zengin. İçerdiği Arginin damar tıkanıklığını önlediği gibi, kısırlık tedavisinde de etkili. Bir tür damar genişletici gibi görev yaparak kanın, üreme organlarında kolay hareket etmesini sağlıyor. Vücudun direncini arttırıp bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
       Bazı mutfaklarda ana yemeklerde kullanılan kiviyi biz daha çok tatlı -pastalarda ya da suyunu sıkarak kullanıyoruz. Bu kadar faydalı bir meyveyi artık sofralarımıza daha çok getirmek gerek.

GÜNÜN YEMEĞİ

Kivili Biftek

       Malzemeler:4 kivi, 4 biftek, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sirke, 4 yemek kaşığı kivi suyu, 1/2 çay bardağı et suyu, 4 - 5 dal maydanoz, 1 limon, 2 yemek kaşığı un, tuz, karabiber

       Hazırlanışı:Tereyağını eritip, yüksek ateşte bifteklerin iki tarafını da kızartın. Sirkeyi ekleyin, buharlaşınca diğer tarafını çevirin. Et suyunu ekleyip 10 dakika pişirin. Kivileri doğrayın, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, limon suyu ve kivi suyunu ekleyin. Çevirerek 5 dakika pişirin. Ateşten alıp servis tabağına alın. Tavada kalan sosu üzerine gezdirip servis yapın.
       Not: Lezzet dergisi arşivinden

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Kivili Biftek
  • Sebzeli Pilav
  • Salata
  • Meyve


  • © Copyright 2024

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.