Kişiye özel diyet
Kişiye özel diyet
Diyet günümüzde 7’den 70’e herkesin sorunu. Ancak ‘nasıl’ sorusunun yanıtı çok çeşitli. Piyasada dolaşan “mucize" diyetlerin, kimi zaman yarardan çok zarar verdiğini belirten diyetisyenler, genel kanının tersine sevilen her gıdayı yasaklayarak diyet yapılamayacağını söylüyorlar. Yanlış diyet programlarıyla kişinin, “açlık" noktasına tırmanıp, sağlığını bile kaybedebildiğini belirten diyetisyenler, diyet listesinin kişinin beğenisi ön planda tutularak hazırlanması gerektiğini vurguluyorlar.
Ekmek sabıkalı mı?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diyet Hizmetleri Müdürlüğü’nde görev yapan uzman diyetisyen Fatma Turanlı, kilo vermek isteyen hastanın ruh halini şöyle açıklıyor: “Kilo vermek aslında dünyanın en kolay işi. Ama, kişi çoğu zaman travmatize olduğu için bir o kadar da zor. Bize gelenlerin yüzü önce karanlıktır. Ama giderek aydınlanır. Bir hastayı tanımadan, onu tedavi edemezsiniz. Çılgınca çikolata yiyen, kebaplardan taviz vermeyen birisini, yasaklı bir dünyaya iterseniz, 3-4 ay sonra eski alışkanlıklarına döner. Yoğurt mucizevi, ekmek sabıkalı olamaz. Doğa, bize birçok imkan sunuyor. Önemli olan, bunları nasıl kullanacağımız. Hamburger, lahmacun yiyerek de zayıflamak mümkün. Sadece bu besinleri yağa değil, enerjiye dönüştürmek önemli. "
Diyet tedavisi, kilo vermenin ötesinde, yeni bir yaşam biçimi kazanmayı amaçlamalı. Kilolarından nefret eden, umudu kırılmış ve beden imajını kaybeden bir kişinin rejim yapma fikrini aklından çıkartarak, onun yerine tamamen farklı bir beslenme düzenine geçmesi önerilmeli.
Yaşam biçimini değiştir
Ankara Bayındır Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Sevim Keçecioğlu, Roche için hazırladığı “Diyet ve Aktivite Önerileri" adlı kitapçıkta, kişinin zevkine göre hazırlanacak beslenme planının önemine değiniyor. Diyet yapanların günde üç öğün yemeyi alışkanlık haline getirmesini öneren Doç. Dr. Keçecioğlu, her öğünde 2-3 dilim ekmek veya ekmek yerine geçen yiyecek grubundan 2-3 porsiyon yemeyi öneriyor.
En büyük tehlike ise, dışarda, evdekinden fazla yemek yenmesi. Porsiyonlara dikkat etmek şart. ‘İstediğin kadar ye’ gibi önerilere sıcak bakılmamalı."
ALTIN KURALLAR
Mönü önerileri
Öneri 1: 2 parça yarım yağlı beyaz peynir, 2 dilim kepek ekmeği, 1- 2 domates veya greyfurt veya 1 portakal, şekersiz çay.
Öneri 2: 1 haşlanmış yumurta, bir parça yarım yağlı beyaz peynir, 2 -3 zeytin 1 -2 domates, şekersiz çay.
Öneri 3: 1 fincan yarım yağlı veya yağsız süt, 3 -4 kaşık yulaf gevreği, 1 greyfurt
Öneri 4: 1 kepçe mercimek çorbası, 1 dilim kepekli ekmek, 1 portakal.
Hafif öğünler
2 -3 dilim ekmek ile şunlardan birini seçebilirsiniz:
Ana öğünler
Yemeklerinize kepekli ekmek, sınırsız sebze (patates hariç) veya yağsız salata eşlik edebilir. Yemeğe lezzet katmak için otlar veya baharatlar kullanabilirsiniz. Tavuk, hindi, etli biber dolma, etli sebze yemeği,
bir kepçe mantı, karnıyarık, zeytinyağlı biber dolması,
2 adet içli köfte, yoğurt ve mevsim meyvelerini öğünlere yayabilirsiniz.