'Kısırlıkta tek çözüm tüp bebek değil!'
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan: “Kısırlık denince toplumda akla gelen ilk tedavi yöntemi tüp bebek oluyor. Oysa bu seçeneğe gelinceye kadar şartların uygunluğu doğrultusunda farklı tedavi yöntemlerinin de denenmesi gerekiyor”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, toplumda kısırlığın görülme oranının yüzde 15 olduğunu belirterek, “Kısırlık denince toplumda akla gelen ilk tedavi yöntemi tüp bebek oluyor. Oysa bu seçeneğe gelinceye kadar şartların uygunluğu doğrultusunda farklı tedavi yöntemlerinin de denenmesi gerekiyor” dedi.
Gürgan, yaptığı açıklamada, kısırlığın toplumda görülme oranı yüzde 15 olduğuna dikkat çekti. Kısırlık denince akla gelen ilk tedavi yönteminin tüp bebek olduğunu dile getiren Gürgan, şunları kaydetti:
“Ülkemizde hastalar başlangıçta, sıklıkla yetersiz ve eksik tanı ve tedavi hizmetlerini aldıklarından zaman ve maddi kayba uğramaktadırlar. Belki daha da önemlisi kendileri için çok değerli olan ümitlerini ve enerjilerini kaybetmektedirler. Kadındaki en önemli kısırlık sebepleri yumurtlama bozuklukları, tüplerin hasarlı veya tıkalı olması, endometriozis, rahim ağzına ait problemler ve alerjik nedenlerdir. Kısırlık nedeni olan tiroid (guatr) aynı zamanda hamilelerin düşük yapma riskini artırırken, çocukta doğum sonrası gelişimsel sağlık sorunlarına da yol açıyor. Kadın kısırlığında diğer etkenler endometriozis, bağışıklık problemleri, üreme organları bozuklukları, cinsel ve psikolojik problemlerdir. Erkeklerde de diğer kısırlık nedenleri; enfeksiyonlar, travmalar, tiroid hormon bozuklukları, psikolojik ve cinsel sorunlardır.”
“SMEAR TESTİ YAPTIRIN”-
Erken tanı ve tedavinin önemini de vurgulayan Gürgan, “Gittiğiniz tüp bebek merkezlerinde hemen aşılama ya da tüp bebek tedavisini kabul etmeyin. Mutlaka bir smear testi yaptırın, check-up yaptırın” uyarılarda bulundu.
Kısırlık merkezlerine başvuran hastaların neredeyse yarısında, erkeğin sperm kalitesindeki düşüklüğün göze çarptığını belirten Gürgan, şunları ifade etti: “Kadınlarda kısırlığa yol açacak yapısal bozukluklar daha çok tüplerin tıkanmasına bağlı olarak görülür. Bunun yanı sıra sancılı adet görmeyle birlikte görülen bazı rahatsızlıklar da tüplerin tıkanmasına neden olabilir. Bu nedenle kısır olduğundan şüphelenilen bir kadından öncelikle rahim filmi istenmelidir. Erkeklerin ise, sperm kanallarında doğuştan tıkanıklık olabilir. Kalp rahatsızlıkları, tansiyon, şeker hastalığı da çocuk sahibi olunamamasında önemli rol oynar. Sıcak banyo yapmak, sigara içmek, fazla alkol kullanımı, sağlıksız ve düzensiz yaşam, bilinçsiz ilaç kullanımı, dışarıdan alınan testosteron, kistler, antidepresan ve vitaminlerin bilinçsiz kullanımı kısırlığa yol açan etkenlerden bazılarıdır.”
Gürgan, tüp bebek tedavilerinde tek amacın, “gebeliğin oluşması” olmadığını bildirerek, “Özellikle genç kadınlara fazla sayıda embriyo transferi yapılarak gebelik olasılığı arttırılabilir. Ancak üçüz ve üzerindeki gebelikler erken doğum, prematüre ve sağlıksız bebek, bebek kaybı olasılıklarının da arttığı için çoğul gebeliklerin önlenmesine çalışılmalıdır” dedi.