SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kışın getirdiği hastalıklar!

Boğaz ve baş ağrısıyla kıvranarak huzursuz bir gece geçirdiniz.

|

Boğaz ve baş ağrısıyla kıvranarak huzursuz bir gece geçirdiniz. Ateşiniz 37.8 derece ama böyle giderse günün sonunda 39.5 dereceye çıkabileceğini düşünüyorsunuz. İşe giderek çalışma arkadaşlarınızı enfeksiyon riskine maruz bırakacak mısınız? Yoksa stresli bir iş haftasında size ihtiyacı olan patronunuzu hayal kırıklığına uğratıp evde mi kalacaksınız? Gerçekten bu herkes için zor bir karar.
Kimse hasta olup işinden geri kalmak istemez kuşkusuz. Ama kendinizi gerçekten kötü hissediyorsanız ve özellikle ateşiniz varsa evde kalmanızı tavsiye ederiz. Zira viral ya da bakteriyel bir hastalığınız varsa işe giderek başkalarını hasta etme şansınız oldukça fazla. Evde kalarak hem kendi sağlığınızı hem de iş arkadaşlarınızın sağlığını düşünmüş olursunuz. Hasta hasta işe gidip bütün gün öksüren biri olmayın.

İstiharat en iyi ilaç
Evde dinlenmek, vücudunuzun hastalığı daha kolay yenmesine yardımcı olacaktır. İstirahat etmediğinizde hastalık belirtileri daha da kötüye gidecektir. Birçok kişi hastalığın ilk gününde belirtilere kulak asmadığından iyileşmeleri daha uzun sürer ve dolayısıyla birkaç günde istirahatle düzelecek hastalıklar uzun süre iş kaybına neden olabilir. Özellikle soğuk algınlığı ve ağrı için kullanılan bazı ilaçlar sizin düşünme, çalışma ya da taşıt ve makine kullanma yeteneğinizi azaltabilir. Bu gibi durumlarda da çalışmanız kendiniz ve çevreniz için riskli olabilir.

Kendinizi ‘yoklayın’
Sabah genizinizde yanma ve ağrı, burun akıntısı ve öksürükle uyandıysanız soğuk algınlığına yakalandınız demektir. Soğuk algınlığının en bulaşıcı olduğu dönem, belirtilerin başlamasından sonraki 1-2 gündür çünkü salgılardaki virüs sayısı fazladır ama soğuk algınlığına yakalanan kişiler bir haftaya kadar bulaştırıcı olabilirler. Her zaman ateşiniz olmayabilir ama çoğu kişide başlangıçta hafif ateş vardır. Ateş kendinizi berbat hissetmenize neden olsa da aslında vücudun dostudur çünkü uyarıcı bir belirtidir.
Hafif öksürük ve nezleniz varsa ama ateşiniz yoksa, kendinizi işe gidebilecek gibi hissediyorsanız enfeksiyonu başkalarına bulaştırma şansını azaltmak için önlemler alın. Öksürürken bir mendille ağzınızı kapayın, mendiliniz yoksa, çıplak elinize hapşırmak yerine, kolunuzu siper olarak kullanın ki, elinizle dokunduğunuz yerlere hastalığınız bulaşmasın. Bulaşmayı önlemek için sık sık elinizi yıkayın veya alkol bazlı el dezenfektanları kullanın.

Grip aşısı olunSoğuk algınlığına kıyasla grip semptomları daha şiddetlidir ve hızlı başlama eğilimindedir. Grip solunum yollarının derinliklerine nüfuz eder. Ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden farklı bir hastalıktır ve sebebi özel bir virüstür. Ateş, ilk birkaç günde 38-39 derecenin üzerine çıkabilir. Titreme, baş ve kas ağrıları, burun akıntısı, öksürük, halsizlik ve yorgunluk gribin diğer belirtileridir. Sağlıklı kişilerde grip -10 günde iyileşir. İşe başladıkları halde kendilerini yorgun hissedebilirler ve öksürükleri olabilir. Gripli kişilerin soğuk algınlığı olanlara göre daha çok dinlenmeleri gerekir. Ateşleri normale döndükten 24-48 saat sonra işe gidebilirler. Gribe karşı koruyucu olarak en güvenli metot, grip aşısıdır ve eylül-aralık aylarında uygulanmaktadır. Grip aşısı konusunda doktorunuzla görüşün, sizin aşıyı olmaya mani bir haliniz yoksa ve doktorunuz uygun görüyorsa, bu etkili koruyucu aşıdan yararlanın.

Sinüzit tedavisi
İşe gitmenize mani olacak hastalıklardan biri de akut sinüzittir. Akut sinüzit, sarı yeşil burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz ağrısı veya yüzde basınç hissi, baş ağrısı ya da üst çene ve dişlerde ağrıyla kendini belli eder. İşe gitmeyi engelleyecek kadar şiddetli olabilir. Yüz ağrısı veya baş ağrısı işe konsantre olmayı engeller. Doktorunuzun önerisiyle birkaç gün burun tıkanıklığını gideren ilaçların alınması, tuzlu su çözeltisiyle burnun yıkanması ve eğer verdiyse antibiyotik kullanılması sinüslerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu tip enfeksiyonlarda kendi kendinizi tedavi etmeyi denemek yerine, en doğrusu daha şikayetler başlarkan doktora görünmektir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.