SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Kilo vermeye yardımcı testler

Yeme alışkanlığınızdaki yeni öğretilerle hayatınızı değiştirin

|

Ülkemizde neredeyse çoğu insanın haberdar olduğu dünya starların da sosyal medyalarında sıkça görülen bir testten bahsedeceğiz size.

Uzman Diyetisyen Ferin Batman ;Yaşam ve beslenme alışkanlıklarımızda ihtiyacımız olan ve vücudumuzun kolaylıkla absorbe edebildiği besinleri seçerek yaşam kalitenizi yükseltmek, artık hiçte zor değil.

Yıllardır sahip olduğunuz bir cilt probleminin, verilemeyen kiloların ya da anlayamadığınız fiziksel rahatsızlıkların nedeni aslında çok masum olarak gördüğünüz bir besin olabilir.

Çoğu zaman sağlımıza dikkat etmeyi işlenmiş veva bol kalorili yiyeceklerden uzak durmak olarak görüyoruz. Elbette ki, bu çok doğru olsa da beslenme planımızı oluştururken kişisel hassasiyetlerimizi de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Gıda intolerans testi-Pinner test, bu açıdan kişiye birebir sonuçlar veriyor. Yaklaşık 200 Gıda artı içeceği incelendiği bu testte, karşınıza neyin zararlı olarak çıkabileceğini tahmin etmek çok zor!

Masum görünen bir meyve, bir sebze bile bazen yaşadığımız rahatsızlıkların kaynağını oluşturabiliyor.

Uzman Diyetisyen Ferin Batman “Kilo verememeye neden olan sebeplerden en yaygın olanlardan biri de gıda intoleransı” diyor beslenme ve diyet uzmanı Ferin Batman ve tespit edilmesinin bir testle mümkün olduğunu anlatıyor. Gıda intoleransı sizin de kilolarınızdan kurtulamamanızın nedeni olabilir. Batman ile intoleransımız olan gıdaları nasıl öğrenebileceğimizi ve sorunun üstesinden nasıl gelebileceğimizi konuştuk.

Zayıflamak isteyenler diyetler uyguluyor ama bazı kişiler ne yaparlarsa yapsınlar bir türlü kilo veremiyorlar. Bunun nedeni nedir?
Bu durumun çok farklı sebepleri olabilir. Öncelikle kan tahliliyle kişinin kan değerlerinde bir değişiklik olup olmadığına bakıyoruz. Bazı kişilerde gizli şeker hastalığı, guatr rahatsızlığı veya gıda intoleransı kişinin ne yaparsa yapsın kilo verememesine yol açıyor.

Gıda intoleransı nedir?
Bazı gıdaların sindirim sistemimiz tarafından beklenen oranda sindirilememesine gıda intoleransı deniyor. Yeterli oranda sindirilemeyen, bağırsaklarımızdan istenilen oranda emilemeyen gıdalar vücudumuzda çeşitli sorunlara yol açıyor. Bu sorunlar kilo verememe, mide-bağırsak sorunları, cilt rahatsızlıkları, baş ağrısı, diz ağrısı olabiliyor.

Hangi gıdaların gıda intoleransına yol açarak kilo veremememize neden olduğunu nasıl anlıyoruz?
Pinner testiyle 200 gıdaya karşı kişinin tolerans durumunu öğrenebiliyoruz. Bu testte kişinin
parmak ucundan kan alıyoruz. Alınan kan Amerika daki laboratuvara yollanıyor. 15 gün sonra sonuçlar geliyor. Bu sonuçlara göre kişinin intoleransı olan gıdaları ve intoleransının ne düzeyde olduğunu anlıyoruz. Yoğun intoleransı olan gıdaları uzun, düşük düzeyde intoleransı olan gıdaları ise kısa bir süreliğine beslenme programından çıkarıyoruz.

Beslenme programından çıkardığınız gıdaların yerine vitamin, mineral veya karşıladığı başka ihtiyaçlarımızın ikamesi olacak gıdalar koyuyor musunuz?
Elbette çıkardığımız gıdaların yerine besleyici değeri yakın olan seçenekleri mutlaka kişinin beslenme programına koyuyoruz. Örneğin kişinin inek sütüne intoleransı çıkıyor, inek sütü yerine keçi sütü öneriyoruz. Bazen ikisine de çıkıyor, badem sütü yapımını anlatıyoruz. Buğday intoleransı çıktıysa kinoa veya diğer kurubaklagilleri öneriyoruz.

Pinner testine göre en çok hangi gıdalara karşı intolerans gözlüyorsunuz?
Gıdalar ülkeden ülkeye değişiyor. Amerika’da soya, buğday ve mısıra intolerans yaygın çünkü bu gıdalar sıklıkla tüketiliyor.
Türkiye’de ise buğday, süt ürünleri özellikle de inek sütü, çay, kahve ve baharat intoleransıyla sık karşılaşıyoruz. Ama bir genelleme yapmamız mümkün değil Bazen hiç akla gelmeyecek, şaşırtıcı bir gıda da çıkabiliyor testin sonucunda. Örneğin bir danışanıma diyet programı hazırlamıştım. Diyete harfiyen uyuyordu ama bir türlü kilo veremiyordu.
Meğerse diyetlerde sağlıklı diye önerilen marula, maydanoza ve çavdara intoleransı varmış.

- Gıda intoleransı kişinin kilo vermesini nasıl engelliyor?
Gıda intoleransıyla kilo arasındaki ilişkinin, mutluluk hormonumuz serotoninle ilgili bir mekanizması
var. Serotonine vücudumuzun
ihtiyacı var ve bu ihtiyacı gıdalarla karşılıyoruz. İntoleransımız olan
gıdaları tükettiğimizde, gıda yeterince emilemiyor ve serotonin düzeyimiz
düşük kalıyor. Bu da daha çok yememize, dolayısıyla da kilo verememize hatta kilo almamıza yol açıyor.
“100 kişinin 99’unda var”

Gıda intoleransı sorunuyla hangi sıklıkta karşılaşıyorsunuz?
Şimdiye kadar intolerans testi yaptığım kişilerden, hiçbir gıdaya intoleransı çıkmayan beş-on kişi ancak görmüşümdür. Uyguladığım kişilerin ortalamasına baktığımda 100 kişiden 99’unda az veya çok ama herhangi bir gıdaya karşı intolerans mutlaka çıkıyor.

Gıda intoleransının bu kadar yaygın olmasının nedeni nedir?
Özellikle tarım ve çevre koşullarının değişmesi tükettiğimiz gıdaları da değiştirdi. İşlenmiş, uzun ömürlü, katkı maddeli gıdalar bağırsaklarımızın yapısını bozdu. Hem gıdaların hem de bağırsağın yapısının değişimi gıdalara toleransımızı da bozdu.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.